(Last Updated On: 9. august 2022)

Lad bilen stå og lad børnene cykle til skole – eller kør hjemmefra i god tid, hvis de skal transporteres i forældrenes bil, lyder opfordringen fra Stevns Kommune.

Af Henrik Fisker

Farvel og god skoledag! Rådet for Sikker Trafik og Stevns Kommune opfordrer forældrene til at lade børnene selv køre i skole. (Foto: Jørgen Chr. Jørgensen)

Stevns: Mandag vendte børnene tilbage til skolerne efter seks ugers sommerferie, og traditionen tro sætter Rådet for Sikker Trafik og landets kommuner fokus på børnenes sikkerhed. Det sker gennem kampagnen: Børn på vej.

Baggrunden for kampagnen er, at mange forældre føler sig utrygge ved at lade deres børn færdes i trafikken og derfor vælger at køre dem til skoledøren i bil. Men ironisk nok skaber netop denne transport af børnene trafikfarlige situationer, og på den måde er det ofte forældrene selv, der skal utryghed på skolevejen.

Det fremhæver Stevns Kommune nu i en artikel på sin hjemmeside.

– Vi forsøger fra kommunens side at indrette adgangsforholdene ved vores skoler, så de i videst muligt omfang giver gode forhold for de forældre, som har behov for at aflevere og hente deres børn i bil, men vi har brug for hjælp, så alle kommer sikkert frem. Lad derfor bilen stå, hvis det kan lade sig gøre. Det giver mindre trængsel ved skolen. Kører du i bil, så tag hjemmefra i god tid, lyder rådet fra Christian Sørensen, der er centerchef for Børn & Læring i Stevns Kommune.

Skolevejen er sikker

Skolechefen opfordrer således forældrene til at droppe transporten i bil og at lade børnene cykle til skole, da der er etableret sikre stier til de stevnske skoler.

Kampagnen bygger på en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sidste år gennemførte blandt 1.860 forældre til skoleelever. Her siger fire ud af 10 forældre, at de har oplevet andre forældre, der kører for stærkt omkring skolen, når de har afleveret deres børn i skole.

“Mange kender sikkert fornemmelsen af at være kommet fem minutter for sent ud ad døren, så i stedet for cyklen, ryger ungerne på bagsædet af bilen med retning mod skolen. Herefter skal ungerne læsses af, inden man selv skal skynde sig på arbejde”, hedder det i pressemeddelelsen fra Stevns Kommune.

Og den tilføjer:

“Det allerbedste, man som forældre kan gøre, er at gøre børnene klar til selv at cykle eller gå i skole. På den måde lærer børnene selv at færdes i trafikken, og samtidig bliver biltrængslen omkring klokken otte ved skolen formindsket”.

Halvdelen går eller kører selv

Ifølge Rådet for Sikker Trafik cykler eller går 50 procent af skolebørnene til skole uden følge af en voksen. Det viser en undersøgelse, som Epinion foretog i 2021 for Rådet for Sikker Trafik.

– Vi vil rigtigt gerne have flere børn til at blive selvtransporterende til og fra skole. Jo flere børn, der skifter bagsædet i bilen ud med sadlen på en cykel, jo mindre bliver problemerne med trængsel og utryghed på skolevejen. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til turen i skole alene, så kan I øve ruten i weekenden, hvor der typisk er knap så megen trafik, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

84 procent er trygge, men…

Tryghedsundersøgelsen viser samtidig, at 84 procent af forældrene i Region Sjælland erklærer sig trygge ved at lade deres børn selv køre eller gå i skole, mens det altså kun er halvdelen af børnene, der reelt gør det.

Samtidig svarer 39 procent, at de har set andre forældre køre for stærkt i bil ved skolen. 34 procent har set andre forældre tjekke deres mobil, mens de kørte bil, og derfor ikke har set sig ordentligt for i trafikken. 25 procent har set cyklister på fortovet, og 25 procent har set børn eller voksne gå over vejen uden at se sig ordentlig for.

På den baggrund opfordrer trafikkampagnen forældrene til at træne og tale trafik med deres børn, så de lærer selv at gå eller cykle til skole og træffe sikre valg i trafikken.

Skriv en kommentar