(Last Updated On: 16. september 2022)

Stevns Bibliotekerne har tre gratis foredrag på programmet.

Stevns: September er en årstid med skiftende vejrlig og køligere temperaturer, hvor sommerens udeliv byttes ud med flere indendørs sysler.

Så er det godt, at man har Stevns Bibliotekerne, hvor der i næste uge er hele tre vidt forskellige og ganske gratis foredrag at vælge imellem.

Livets udvikling

Mandag den 19. september inviterer Vagn Aage Andersen sammen med Stevns Bibliotekerne på en guidet tur i livets udvikling i det store billede. Det sker fra kl. 14-16 i Tinghuset i Store Heddinge, hvor Vagn – der er guide i Faxe Kalkbrud – med stor indsigt og fortællelyst giver et foredrag om evolutionen med liv på vores planet.

Foredraget følger livets udvikling fra de tidligste tider, for 3,7 milliarder år siden og frem til menneskeslægten, som vi er en del af. Undervejs fortæller den ivrige fossilsamler om de benspænd, som livets udvikling har skulle overkomme med masseuddøen, klimaændringer og sammensætningen af ilt og CO2 i atmosfæren; herunder naturligvis den skelsættende begivenhed for 66 millioner år siden, hvor en asteroide slog ned i Jorden, som der har spor efter i Fiskeleret her på Stevns Klint.

Vagn Aage Andersen. (Privatfoto)

 

Gysets amerikanske mester

På Stephen Kings 75-års fødselsdag, onsdag den 21. september, inviterer Hårlev Bibliotek og Kings danske oversætter, Jakob Levinsen, til en helt særlig aften.

Jakob Levinsen – der er bosat på Stevns – er fast dansk oversætter på Stephen Kings bøger og det er netop et særligt indblik i forfatterens værker og liv, som Levinsen tager os med igennem på forfatterens fødselsdag.

Jakob Levinsen. (Foto: Anja Wolff)

– De fleste kender King som indbegrebet af horrorlitteratur. Jeg plejer at sige, at det er som at kalde Bob Dylan protestsanger. King er så meget mere end horrorromaner, siger Jakob Levinsen, der har fulgt King i mange år. Først som anmelder og kritiker på Berlingske, hvor han var blandt de første i landet til at tage King og genren alvorligt i de store dagblade.

Levinsen har senest oversat Et eventyr. Den nyeste roman fra Stephen King udkommer verden over få dage før arrangementet, så der bliver også oplæsning fra bogen.

Få en gysende god aften for både King-fans og nysgerrige både fra provins og storbyer. Det er fra klokken 19 til 21 i Mødestedet på Hårlev Bibliotek.

Krig og Danmarks sikkerhed

Mere end et halvt år er gået siden Rusland angreb Ukraine og krigen i Europa raser stadig, uden udsigt til en snarlig afslutning på konflikten. USA og Europa har reageret med fordømmelse og massiv våbenhjælp, og både NATO og Danmark har siden angrebenes begyndelse forstærket deres forsvar.

Hans Peter Michaelsen er lokalt bosiddende forsvarsanalytiker og torsdag den 22. september, kl. 19-21 kan man opleve ham, når Stevns Bibliotekerne inviterer til foredrag under overskriften ’Krigen i Ukraine og Danmarks sikkerhed’.

Hans Peter Michaelsen. (Fotomontage: Stevns Bibliotekerne)

Hans Peter Michaelsen har over 40 års erfaring fra forsvaret og har bl.a. arbejdet som analytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet. I dag er han uafhængig forsvarsanalytiker, og følger krigen og sikkerhedspolitikken tæt og optræder med jævne mellemrum som ekspert på blandt andet TV2 News og Radio 4. I sit foredrag fortæller han om krigen og kommer blandt andet ind på, hvordan han vurderer udsigterne for Danmarks og Europas sikkerhed, og hvilken betydning krigen kan få for de danske soldater.

Foredraget er gratis, og foregår i Mødestedet ved Hårlev Bibliotek.

Gratis billet til foredragene kan hentes på stevnsbib.dk eller på bibliotekerne i den betjente åbningstid.

Skriv en kommentar