(Last Updated On: 16. juni 2020)

Otte af forfatterspirerne står her sammen med Ditte Wiese og Line Krogh Lay foran Store Heddinge Bibliotek. Den sidste forfatterspire var forhindret i at deltage. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: Fredag i sidste uge var der reception på biblioteket i Store Heddinge for ni unge, spirende forfattere, som netop har udgivet deres første novellesamling ’Fortrydelser’.

Forfatterspirerne er bibliotekets eget skrivehold af dygtige unge mennesker, som siden sommeren 2019 er blevet undervist af forfatter Ditte Wiese. Et synligt resultat fra skrivecaféen er novellesamlingen ’Fortrydelser’ med historier om vidt forskellige dilemmaer såsom:

Hvor langt vil man gå for at være populær? Skal man vælge den ene eller den anden vej? Hvad skal der til, for at man vil tage en andens liv? Eller skulle man have gjort det noget før?

De unges noveller spænder fra realisme, henover thriller og helt hen i genrer som sci-fi og fantasy.

Læs også: Spirende forfattertalenter fra Stevns

Sådan ser bogomslaget på novellesamlingen ud, med forskellige veje at vælge imellem.

Seje og modige forfattere

Og biblioteksleder May-Britt Diechmann er stolt af både at lægge hus til en prisnomineret forfatters skrivehold og af evnerne og modet blandt de unge forfattere:

– De er simpelthen så seje, de her unge og jeg synes, det er supervigtigt, at vi som bibliotek giver dem den her chance for at mødes over ordet, teksten og for at arbejde med den skriftlige formidling af deres egne tanker. Skriveholdet giver dem en mulighed for at udfolde en kommunikationsform, som til daglig er sat under pres af sociale medier, hvor rigtig meget af kommunikationen foregår gennem memes, små bitte Messenger-beskeder og emojis. Og den mulighed er jeg så glad for, at de unge har taget imod og fået så meget godt ud af.

Fortryder kun to ting

De unge fik fredag eftermiddag overrakt fine buketter, et diplom og et nytrykt eksemplar af novellesamlingen.

Der var også gode taler fra Danmarks stolteste biblioteksleder May-Britt Diechmann, og fra Danmarks stolteste næstformand i udvalget Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme, hvorunder også kulturen og bibliotekerne hører, Line Krogh Lay (R) og så selvfølgelig fra deres underviser, Ditte Wiese.

Line Krogh Lay, der også er dansklærer i udskolingen, glæder sig til at læse novellesamlingen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Fortrydelser. Jeg har gået og smagt lidt på det ord de seneste dage. For hvad mon det er for fortrydelser? Det kan både være små ting i dagligdagen og store, banebrydende livsbeslutninger. Det kan være ting, man har gjort, eller ting man har undladt at gøre. En chance man ikke har grebet. En drøm man ikke har forfulgt. Det kan være ting, man har gjort med vilje eller ting, man har gjort helt uforsætligt. Ingen kommer vist igennem livet uden en vis mængde fortrydelser. Noget man sjældent fortryder er at læse en bog eller at have lært at læse og skrive, og det må man sige, at der en flok dygtige, unge forfatterspirer i den grad har gjort, sagde Line Krogh Lay (R), der udover sit kommunalpolitiske virke er dansklærer i udskolingen på Store Heddinge.

– I dag er der ingenting at fortryde. Til gengæld er der en hel masse at være stolt af og begejstret for! For hvor sejt er det lige, at vi har et hold forfatterspirer, der egentlig ‘bare’ deltog i en skriveworkshop, men med et så godt resultat, at jeres novellesamling nu bliver udgivet og sluppet fri, fortsatte Line Krogh Lay, der denne eftermiddag dog alligevel havde to fortrydelser:

– Den ene, at vi ikke kan fejre bogudgivelsen ved et kæmpe arrangement pga. corona som gør, at vi skal holde ud og holde af og holde afstand. Den anden er, at jeg ikke har haft lejlighed til at læse jeres novellesamling endnu! Det vil jeg glæde mig til at gøre.

Altid en historie bag en fortrydelse

Alle forfatterspirerne fik overrakt et eksemplar af novellesamlingen, en fin buket blomster og et diplom af deres underviser Ditte Wiese. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Herefter fik Ditte Wiese ordet, og som enhver dygtig fortæller leverede hun ikke bare en, men hele tre forskellige indledninger til sin tale, som alle vakte opmærksomhed og nysgerrighed.

– For anslaget er vigtigt, det gælder om at fange læseren fra første øjeblik, forklarede Ditte Wiese, der udover at undervise forfatterspirer på Stevns Bibliotekerne bl.a. er forfatter og har udgivet YA (young adult)-bøgerne ’Provinpis’ og senest bogen ’…Og så drukner jeg’, som i foråret 2020 blev nomineret til Læsernes Bogpris.

– Og titlen, ’Fortrydelser’, det er et interessant valg. Der ligger altid en historie bag en fortrydelse, sagde Ditte Wiese, der understregede, at hun ikke én eneste gang har fortrudt at undervise forfatterspirerne på Store Heddinge Bibliotek.

Ditte skriver bøger, som de unge kan spejle sig i, for hun gør en masse ud af at sætte sig ind, hvad der rører sig i de unges liv. For hende er det en gave, at få lov at give andre mennesker værktøjer til at skrive:

– Det er så stort, at få lov at undervise og få lov at give noget videre – både begejstringen for og troen på at kunne skrive, men også praktiske værktøjer, som er med til at forløse de unges historier, siger Ditte Wiese.

Biblioteksleder May-Britt Dieechmann (yderst til venstre), forældre og nogle af forfatterspirerne ved receptionen på Store Heddinge Bibliotek. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Kan lånes på biblioteket

Bogen kan nu lånes på Stevns Bibliotekerne, og senere også på fjernlån.

Grundet situationen omkring Covid-19 blev receptionen afholdt kun for de unge forfatterspirer og deres familier.

Blomsterne var sponseret af Nordahl og Friis.
rmh

 

 

Skriv en kommentar