(Last Updated On: 21. august 2018)

Fødselsdagsportræt af afdelingsleder på Strøbyskolen, socialdemokrat samt Social- og Sundhedsudvalgsformand Henning Urban Dam Nielsen. I morgen, onsdag den 22. august, fylder han 50 år

Henning Urban Dam Nielsen bor med familien i Holtug og arbejder på Strøbyskolen. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Holtug: Henning Urban Dam Nielsen er vokset op i postnummeret 2400 København NV, i Fuglekvarteret, et vaskeægte arbejderkvarter. Her boede han i en toværelseslejlighed sammen med sin mor, far og to mindre søskende. Han gik på Grøndalsvænge Skole og spillede fodbold på Genforeningspladsen, i den lokale fodboldklub BK Union.

Faren var bryggeriarbejder og tillidsmand gennem 30 år på Tuborg Bryggerierne, moren arbejdede som plejehjemsassistent og med tre børn blev pladsen i lejligheden på ydre Nørrebro med tiden for trang.

– Vi havde et godt nummer i KAB (Københavns Almindelige Boligselskab, red.). Da jeg var 12 år, fik vi tilbudt et rækkehus i Rødovre med egen have og et værelse til os hver. Det var en stor omvæltning. Vi følte, at vi var flyttet på landet, husker Henning.

I dag bor han i Holtug, er afdelingsleder på Strøbyskolen, socialdemokrat i kommunalbestyrelsen og formand for udvalget Social og Sundhed – og onsdag den 22. august fylder han 50 år.

Husmandssted i Holtug

Som voksen vendte københavnerdrengen da også tilbage til hovedstaden, omend det blev i et mere mondænt kvarter, i først en 4-værelses, siden en 6-værelses lejelejlighed på Frederiksberg.

I 1993 startede han på lærerseminariet KDAS. Det var her han mødte sin kommende hustru, Sanne. Hun flyttede ind i Frederiksberglejligheden og parret fik med tiden to døtre.

– Vi havde en kolonihave i Skovlunde, og ligeså snart der blev tændt for vandet, flyttede vi ud i vores lille kolonihavehus og boede der hele sommeren – selvom vi havde en stor lejlighed på Frederiksberg, fortæller Henning.

Familien enedes om at flytte ud af byen. De var rundt at se på huse forskellige steder på Sjælland, og da turen nåede til Holtug, var det slut med at lede.

– Vi var kun lige kørt ind i indkørslen, da Sanne sagde: Her skal jeg bo, fortæller fødselaren.

Det var Fru Lofts hus, et 95 kvadratmeter gammelt husmandssted på Strædet, bygget i 1827.

Familien købte stedet i 2004, og her har de boet siden – og renoveret, bygget værksted og involveret sig i lokallivet, Henning bl.a. i Holtug Borgerforening, i lokalpolitik og som fodboldtræner i Store Heddinge Boldklub.

Lockout førte til politisk engagement

Henning var for længst færdiguddannet og arbejdede på Holbergskolen i København, da familien flyttede til Stevns. Han blev dog hurtigt træt af køreturen og køen på motorvejen.

– En dag, på vej hjem fra arbejde, drejede jeg af ved Strøbyskolen. Jeg spurgte Inger Brøndsted, som dengang var skoleleder, om der var et job til mig, fortæller Henning.

Og det var der. Efter sommerferien, i august 2004, begyndte han som lærer på Strøbyskolen, hvor han stadig er ansat, nu som afdelingsleder for udskolingen.

Folkeskolen har altid haft stor betydning for Henning.

– Jeg blandede mig i alt, hvad der handlede om skole. I 2011 blev jeg valgt som tillidsrepræsentant. Det blev jeg også i 2013, forud for lærerlockouten, fortæller han og fortsætter:

– I foråret mødtes jeg med lokale politikere. Jeg blev både provokeret og skuffet over, hvor lidt de vidste om situationen. Så jeg ringede til formanden for Socialdemokratiet på Stevns og sagde, at hvis jeg måtte stille op til efterårets kommunalvalg, så ville jeg gerne melde mig ind.

At det lige blev Socialdemokratiet, skyldes ifølge Henning, at det er det parti, som bredt set bedst repræsenterer det, han vil.

Gør noget, eller skift retning

– Jeg tror på, at ved at involvere sig, kan man skabe de forandringer, som man ønsker at være en del af. Og nogle gange bliver man også nødt til at søge derhen, hvor beslutninger bliver taget og hvor magten er, siger han om sin beslutning, og fortsætter:

– Hvis noget er så vigtigt, at man gider og snakke om det, så skal man også gøre noget ved det – ellers skal man ændre retning.

Henning blev valgt ind i kommunalbestyrelsen og fik, efter eget ønske, en plads i Børneudvalget, hvor han bl.a. arbejdede for at reducere lærernes arbejdstid.

I efteråret 2017 modtog han genvalg, og siden årsskiftet har Henning været udvalgsformand i Social og Sundhed.

– De vigtigste opgaver i det kommunale arbejde er for mig børn, unge og ældre, siger fødselaren, som er glad for, hvor han er i sit liv lige nu, både privat, arbejdsmæssigt og politisk.

Den runde fødselsdag fejres under private former.
rmh

 

Skriv en kommentar