(Last Updated On: 5. oktober 2018)

De 40 frivillige i Kirkens Korshær-butikken på Kystvejen glæder sig til at fejre jubilæet. Det bliver en hel uge med 50 procent på alle varer samt kaffe og kage til kunderne

Her er tre af de frivillige, som hver uge har en vagt i genbrugsbutikken. Fra venstre er det Rita Hansen, Birgith Christensen og Hanne Petersen. Butikken blev passet af Annette Holst Nielsen, da fotoet blev taget. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Strøby Egede: Trods sine ’kun’ ti år, har Kirkens Korshær Genbrugsbutik haft flere forskellige adresser i Strøby Egedes butiksområde ved Kystvejen.

– Majken Gisli, som dengang boede i Strøby Egede og var frivillig i Herfølge-butikken, ville gerne starte en genbrugsbutik op lokalt, erindrer Birgith Christensen, der har været med som frivillig næsten helt fra begyndelsen.

Idéen blev til virkelighed den 21. oktober 2008, hvor genbrugsbutikken slog dørene op for første gang – i Strøby Egede Center i en lillebitte butik med meget lidt plads, som Birgith Christensen beskriver den.

Tre flytninger

Efter nogle år flyttede butikken over på den anden side af Stevnsvejen, i den gamle cykelsmed. De gamle bygninger skulle rives ned til fordel for et nyt byggeri med kombineret erhverv og private boliger, hvorfor butikken atter måtte flytte over vejen, denne gang til genhusning i en midlertidig pavillon på grunden ved siden af Rema1000.

Da nybyggeriet stod færdig i maj 2015 blev butikken og alt indholdet atter flyttet over vejen, hvor den nu har adresse på Kystvejen 3A i flotte, lyse lokaler tæt ved vejen. I alt 130 kvadratmeter, hvoraf selve butikslokalet udgør knap 100.

40 frivillige

Her driver 40 frivillige genbrugsbutikken fra mandag til fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-14.

Dagen er opdelt i et formiddags- og et eftermiddagshold, og der er altid to på job ad gangen. Om mandagen endda tre, for det er tit en travl dag med mange nye varer at pakke ud, sortere, mærke og hænge op i butikken.

– Mange bruger jo weekenden til at rydde op og rydde ud. Det kan vi godt mærke mandag morgen, hvor indleveringsrummet ofte er fyldt med poser, fortæller Hanne Petersen, der har været med fra starten.

Hun er sammen med Birgith Christensen og Annette Holst Nielsen en del af mandag formiddagsholdet.

En hel uge med halv pris

Ikke bare er det en mandag, men det er også den første hverdag i måneden. Denne dag er der normalt 50 procent på alt i butikken – stearinlys undtaget. Sådan er det hver de første to hverdage i måneden, bare ikke her i oktober, hvor et 10 års jubilæum venter forude.

– Derfor har vi valgt at køre med 50 procent i forbindelse med jubilæet i stedet for, forklarer Rita Hansen, der tidligere har arbejdet i butik, men nu er gået på pension og har været frivillig i genbrugsbutikken i snart otte år.

Langt størstedelen af de frivillige er tæt på eller har passeret pensionsalderen. Alle har de valgt at bruge nogle timer hver uge af deres otium på det frivillige arbejde i genbrugsbutikken, og årsagerne er flere: På grund af det gode formål, for at have noget at rive i og selvfølgelig også det sociale samvær, som de oplever, når de er på vagt i butikken.

Udover en fast ugedag får alle også tildelt fire årlige lørdagsvagter.

Stor lokal opbakning

I butikken kan man finde alt fra glas og porcelæn til legetøj og bøger. Desuden er her et stort udvalg af tøj, sko og tilbehør til alle aldre og i alle størrelser. Det præsenterer sig flot i det nye, lyse butikslokale, og der er mange ting at vælge i mellem.

– Beboerne i området er meget rundhåndede, og det er vi utroligt taknemmelige for, siger Rita Hansen.

Butikken modtager med stor glæde de mange fine donationer, som man kan aflevere i butikken eller igennem den luge, der sidder på bagsiden af butikken omme ved parkeringspladsen. Donationerne må meget gerne være brugbare og rene, for der er hverken vaskemaskine eller mulighed for reparationsarbejde i det lille bagområde bag butikslokalet.

2017 gav 200.000

Alt, der bliver solgt i butikken, går ubeskåret – når husleje, el, varme og vand er betalt – til Kirkens Korshærs sociale arbejde med at drive varmestuer, herberg, telefontjeneste og mange andre ting til glæde for de svageste i det danske samfund.

Butikken i Strøby Egede kunne sidste år præstere et overskud på omkring 200.000 kroner, som ubeskåret blev sendt afsted til hovedkontoret.

Det forestående jubilæum fejres over en hel uge, startende onsdag den 17. oktober til og med den 24. oktober, begge dage inklusive, med 50 procent på alle varer og så vidt muligt en kop kaffe og et stykke hjemmebag til kunderne.
rmh

Skriv en kommentar