(Last Updated On: 11. juli 2018)

Ny Bog: Forfatter og DR-journalist, Thomas Ubbesen, har skrevet en forrygende fortælling. “Gensyn med hippieruten”, som er til at blive høj af.

Fra 1977 til 2017

Godt ti år efter, at steppeulven Eik Skaløe døde i Indien, tog den 21-årige Thomas Ubbesen på tommelfingeren gennem Europa, Tyrkiet, Iran og Afghanistan til Indien i 1977.

Og Hare Krishna hjælpe mig, om ikke den 62-årige udenrigskorrespondent tager turen én gang til.

Det er der kommet en yderst læseværdig, underholdende og klog bog ud af.

Dannelses- og tidsrejse

Det var en dannelsesrejse for den unge Ubbesen, det er det også for læseren. Og en tidsrejse.

Komprimeret verdenshistorie, der giver mening, selv om Ubbesen et sted er i diskussion med iranske Salman om Europas og Irans fælles fortid og siger: “Det er historie, og jeg beskæftiger mig med journalistik.”

Fortid, fremtid og …

Lad os kalde det undersøgende journalistik, idet forfatteren sammenholder de to tidsrejser, så de komparative refleksioner forbinder 1970’ernes verden med nutidens. Vest- og Østtyskland, Berlins forvandling fra frontlinjeby til verdensby. Jugoslavien fra tryg nation til gangsterregime. Tyrkiet med militærregime og over fire millioner indbyggere i Istanbul, der i mellemtiden er vokset til 15, og hvor The Hippie Trail er fortid og erstattet af luksushoteller.

Et glædeligt gensyn

Sådan arbejder Ubbesen sig gennem tid og steder, og han kan heldigvis ikke skjule, at han er en politisk reporter, og derfor gennemlever læseren også en politisk dannelsesrejse.

Andet ville også være en skuffelse for de, som værdsætter forfatterens ofte alternative nyhedsformidling fra verdens brændpunkter, og altid glæder sig til et gensyn.

Verdensborger på Stevns

En globetrotter som Thomas Ubbesen må naturligvis bo to steder: Frederiksberg og Stevns.

Hvor han end færdes, er det dejligt at få lov til at rejse med, uanset om det er til et dramatisk fald i Himalaya, høre en forelæsning af selveste Dalai Lama, passere 254 tunneler og 435 smalle broer, opleve en verden uden smartphones, være med på en ’koger’ og spille citar, eller græde over Calcuttas fattigdom.

Det er Itsi-Bitsi på godt og ondt. Og bogen er kort og godt 300 siders velskrift.

sky

Fakta:

GENSYN MED HIPPIERUTEN
I egne fodspor efter 40 år
Af Thomas Ubbesen
318 sider
299,95 kr. (vejl. pris)
Gyldendal

 

Skriv en kommentar