(Last Updated On: 30. september 2016)
geologiens-dag

Selvom de hvide lag i Stevns Klint umiddelbart ligner hinanden, er de slet ikke ens. Kridtet er meget blødt og kalken er meget hård – og de dyr, der har dannet dem er også meget forskellige, fortalte geolog og verdensarvsformidler Dorthe Pedersen blandt andet. Foto: Lotte Reiter

“Nøjjj”, “Whauuuu” og “Hvor gammelt var det lige du sagde, det var”, var blot nogle af de udbrud, som kunne høres på Stevns Museum søndag den 18. september, da 76 mennesker tog med på en guidet verdensarvstur med geolog og verdensarvsformidler Dorthe Pedersen fra Østsjællands Museum.

På forhånd havde Dorthe Pedersen lovet publikum at bruge sine “geologiske briller” til at fravriste Klintens geologiske lag deres spændende hemmeligheder. Og de begejstrerede reaktioner kom, da publikum som en bonus fik lov at holde et stykke 66 mio. år gammelt stykke fiskeler i hånden.

Arrangementet var en hyldes til geologien på Stevns Klint i anledning af Geologiens Dage 2016.

Fra Stevns Museum gik turen ud til udsigtspunktet over Kirkevigen, hvor Dorthe Pedersen gik i detaljer med, hvorfor det præcis blev Stevns Klint, der fik en plads på Unescos eftertragtede verdensarvsliste – som verdens allerbedste sted at iagttage de lag, der repræsenterer en af de allerstørste katastrofer i Jordens udviklingshistorie.

Publikum var gode til at stille spørgsmål, og der kom svar på både “Hvorfor er Møns Klint ikke på Unescos verdensarvsliste?” og “Er der forskel på sort og grå flint?”.

Turen gik også ned ad trapperne til stranden, hvor alle kom tæt på geologien, naturens kræfter – og i høj grad på de syv hjemvendte og meget kontaktsøgende gedebukke. Turen sluttede med et besøg i Højerup Gl. Kirke, hvor sagnet om vikingehøvdingen Stævn blev levendegjort samt med en kort travetur til den lille pynt Bråden, hvorfra de fine klinteskær er meget tydelige.

Når blæst og bølger står ind over Klinten, er en flok på 76 menneske mange at råbe op, men geolog og verdensarvsformidler Dorthe Pedersen fortæller, at hun tror, alle gik berigede derfra.

 

Skriv en kommentar