(Last Updated On: 2. august 2022)

Skovvængehus ved Bøgeskoven har i mange år haft Sct. Georgs Gilderne i Store Heddinge og Køge som ejer. Nu har Gjorslev Gods købt huset. (Privatfoto)

Af Henrik Fisker

Holtug Bøgeskov: En af de sidste dage i juni blev der sat underskrifter på en ejendomshandel, hvor Sct. Georgs Gilderne i Store Heddinge og Køge afhænder feriekolonien Skovvængehus ved Bøgeskoven. Køberen er Gjorslev Gods, der i forvejen ejer hele skoven, som ejendommen ligger op ad. Prisen er oplyst til 3,4 millioner kroner.

Dermed forbliver den smukt beliggende, stråtækte feriekoloni på lokale hænder. Det glæder godsforvalter Carsten L. Jacobsen på Gjorslev, der netop ser et potentiale i den gamle ejendom.

– Den ligger jo faktisk godt der i skovbrynet, og så synes vi, at der ligger et potentiale i, at den ikke bare ender som en privat bolig, men kan udnyttes til turismeformål. Vi kan ikke tilbyde overnatning på slottet, men Skovvængehus kan måske indgå i vores strategi, hvor vi gerne vil åbne Gjorslev mere op for vores gæster, siger han.

Udlejning fortsætter

Planerne for ejendommens fremtid er ikke foldet ud endnu, og i første omgang er tanken at fortsætte med udlejning til bl.a. lejrskoler og private arrangementer, sådan som Sct. Georgs Gilderne har praktiseret gennem en årrække.

– Men på sigt kunne det være spændende at tilbyde bed and breakfast på stedet, gerne i samarbejde med traktørstedet. Vi er i dialog med nogle lokale aktører, der har en ide om, hvad der skal laves, og hvad huset kan bruges til. Nu tager vi en snak med dem, og så finder vi ud af, hvad der konkret skal ske, siger Carsten L. Jakobsen.

Det kan i den forbindelse blive aktuelt med en mindre renovering af huset.

– Indvendigt er huset i orden, men vi er opmærksomme på, at taget skal ses efter, siger godsforvalteren.

Sommerferieminder

For Sct. Georgs Gilderne betyder salget afslutningen på en epoke, der har varet i næsten 70 år. De købte ejendommen i 1954 af forhenværende politimester Harnhorn og omdøbte den til Skovvængehus. En af drivkræfterne bag købet var den aktive landmand fra Tommestrup: Svend Bech Jensen, der netop så mulighederne i en feriekoloni for byens børn, som på den måde kunne komme ud og få frisk luft i lungerne i en dejlig natur. Selv stod han i en lang årrække for udlejningen som husets vicevært.

Derfor har tusindvis af børn mange sommerferieminder fra skov og strand ved Bøgeskoven – husets første lejere efter åbningen var Københavns Drengekor, som dengang var ledet af komponist Henning Bruun Elbirk.

Også i de senere år har der været sponsorerede feriekolonier for børn, der ikke har udsigt til anden form for ferie, ligesom de lokale skoler har brugt stedet til overnatning. Endelig har huset været lejet ud til familiefester.

Sct. Georgs Gilderne har den sidste udlejning af Skovvængehus i september.

I henhold til gildernes vedtægter skal overskuddet fra salget anvendes til spejderarbejde, humanitære og almennyttige, kulturelle formål.

Skriv en kommentar