(Last Updated On: 19. oktober 2018)

(Pressefoto)

Gjorslev: I Danmark er der cirka 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

Organisationen Historiske Huse vil nu sætte denne fælles kulturskat under lup – og det sker gennem kåringen af Danmarks Smukkeste Herregård.

17 kandidater fra hele landet er nomineret i konkurrencen, og blandt de nominerede er Gjorslev Slot, som er en Danmarks bedst bevarede middelalderborge og den eneste, der stadig er beboet.

En vigtig del af kulturarven

Herregårdsmiljøerne er gennem århundreder blevet vedligeholdt af ejerne og har i dag betydning for både turisme, erhvervsliv, lokal identitet og stolthed. Med moderne landbrugsdrift kan mange af driftsbygningerne ikke længere bruges optimalt, men de tomme bygninger har potentialerne til at fungere som lokale dynamoer, blandt andet i kraft af deres naturskønne omgivelser, men også fordi de fortæller et vigtigt stykke Danmarkshistorie om dengang, hvor adelen havde magt og privilegier, og samtidig fungerede som nationens indgang til resten af Europa.

– Vi håber, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden – også fra politisk side på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på disse enestående steder, der er en del af vores fælles kulturarv. Samtidig håber vi også, at herregårdsejerne vil fortsætte den gode udvikling, hvor flere og flere mennesker får mulighed for at opleve denne form for kulturarv i øjenhøjde, forklarer Birthe Iuel, præsident i organisationen Historiske Huse.

Afgiv din stemme

Konkurrencen løber fra den 22. oktober til 2. november.

Alle kan stemme på deres favoritherregård på historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med hver af de 17 kandidater.

Vinderen offentliggøres mandag den 5. november.

Skriv en kommentar