(Last Updated On: 20. oktober 2016)

Engagement, udsyn og en positiv tilgang til tilværelsen er blot nogle af de egenskaber, som kendetegner gårdejer Niels Hansen. På søndag fejrer han sin 85 års fødselsdag

22msb-rmhniels-hansen-web2Frøslev: Klokken er 10.00 sharp, da jeg ringer på dørklokken ind til stuehuset på gården Møllehøj. Her skal jeg interviewe tidligere gårdejer Niels Tage Hansen, der med en fortid i livgarden sætter pris på præcision. Anledningen til mit besøg er, at han den 23. oktober fylder 85 år.

Selv kalder Niels Hansen sig for en glad bonde, og landbruget har været og er stadig en stor del af han liv. Han er født på gården Nordkær i Skørpinge – som sønnen Carl Schou driver i dag – og har langt det meste af sit arbejdsliv haft beskæftigelse i landbruget, hvor han har arbejdet med både grise, køer, fjerkræ, korn- og frøproduktion.

Bonden i Frøslev har på flere områder været med til at præge udviklingen i dansk landbrug. Nogle husker måske hans optrædener i TV-programmet »Landet Rundt« med Poul Jørgensen. Én gang i forbindelse med spaltegulv, som Niels Hansen første gang opdagede på en studietur til Norge. En anden om tørring af korn med kold luft, en metode han fik kendskab til gennem en farbror bosiddende i Sverige.

Langt de fleste staldgulve i dansk landbrug er i dag indrettet med spaltegulve, og nogle af de tørringsprincipper, landbruget gør brug af i dag, har sit udspring i koldluftstørring.

Udlængsel
Efter mellemskoleeksamen kom Niels som 16-årig ud at tjene i efteråret 1947. Først et år på Stevns, det næste på Fyn og et tredje år på en midtsjællandsk gård. Efter et vinterkursus på Rødding Højskole, en plads på en gård ved Varde og et år som soldat ved den kongelige livgarde i 1951-52 vendte han hjem til sin fædrene gård. Soldaterkammeraterne fra dengang mødes han for øvrigt stadig med.

Udlængslen meldte sig dog hurtigt. Niels rejste over åen igen – og denne gang også over Atlanten til USA. De næste halvandet år tilbragte den unge stevnsbo på tre forskellige gårde i de nordlige stater Oregon, Michigan og Montana.

– Så man kan sige, at jeg har prøvet at være fremmedarbejder i et andet land. Jeg kom fra Danmark, hvor man på det tidspunkt ikke kunne tjene penge som landmand. Jeg fik det arbejde, som amerikanerne ikke selv ville udføre, og selvom jeg fik mindstelønnen, så følte jeg mig rig – og fri, fortæller Niels Hansen.

Læs hele fødselsdagsinterviewet i lørdagens udgave af Stevnsbladet.
rmh

(Foto: Rikke Michael Hansen)

 

Skriv en kommentar