(Last Updated On: 23. april 2018)

Stevns: Mon ikke de fleste har hørt om Samsøkartoflen, Lammefjordsgulerødder og Limfjordsøsters? Lidt mere henglemt er formentlig Stevnskirsebærret, et surkirsebær, der har sin oprindelse på den stevnske halvø.

Det er en skam, for bærret er eminent til at producere saft, vin og marmelader på.

Nordens Drue

At bærret er noget særligt, er dog ikke gået helt i glemmebogen. Måske er det endda ved at få sin renæssance.

Frederiksdal Gods ved Harpelunde på den vestlige spids af Lolland har 38,5 hektar kirsebærplantage. Mange af træerne er af sorten »Birgitte«, et gammelt stevnskirsebær.

På deres hjemmeside skriver de blandt andet:

»Rygraden i vores produktion er de små, sorte danske Stevnsbær, der af frugtforskere bliver kaldt ’Nordens drue’. Stevnsbærret er berømt over det meste af kloden og den er plantet flere steder i Europa. Men alle er enige om, at smagen bliver allermest kompleks langs kysterne i Syddanmark og Nordtyskland«.

De mange bær, som høstes på godsets jorder, bliver hvert efterår omdannet til kirsebærvine og -likører.

Vin, likør og eddike

På Fyn fremstiller Nyholmgaard kirsebærvine, fremstillet af fynske Stevnskirsebær fra en lokal kirsebæravler.

Kok, kogebogsforfatter og iværksætter Claus Meyer har en kirsebæreddike i sortimentet. I produktbeskrivelsen står:

»Kombination af frisk og inddampet saft fra Stevns kirsebær, et af vore allermest aromatiske bær, giver denne eddike udtalte frugtnoter, en enorm fyldighed og en meget behagelig sødme«.

Som man kun læse i sidste uges udgave af Stevnsbladet, er bærret også en basisingrediens i den verdensberømte Heering Cherry Likør.

Og saft fra lokal plantage

I Valløby ligger virksomheden Gikisa, på Ellegården på Gårdrækken 9. Her ligger en stor kirsebærplantage med surkirsebær fra Stevns. De høstede bær fra plantagen bruges til ren kirsebærsaft til videresalg.

Læs mere om Gikisa, der har fået øjnene op for »Nordens Drue«, i næste uge.
rmh

Kirsebærsorten »Birgitte«

»Birgitte« er et stevnsbær – surkirsebær

Bærret blev i sin tid udviklet til most og vin.

Sådan beskrives sorten på Gartneri Toftegaard, Vedskølle:

 

  • En dejlig gammel kirsebærsort, som blev udvalgt i Danmark for over 100 år siden blandt nogle af de vildtvoksende surkirsebær på denne tid
  • Et lille bær med højt syreindhold og masser af farvestof
  • En fantastisk sort som eksempelvis kan anvendes til saft og kirsebærvin
  • Et kraftigtvoksende træ, som trives rigtig godt under de danske vejrforhold
  • Det mest udbredte træ til professionel dyrkning
  • Modner sidst i august
  • Selvbestøvende

 

Kilde: gartneri-toftegaard.dk

Læs også

Tidligere artikler i serien kan læses her:.

Skriv en kommentar