(Last Updated On: 4. november 2019)

Friske råvarer produceret lokalt blev brugt i retterne. (Foto: Nicoline Lund Gundtoft)

Magleby: 25 lokale grøntsagshadere med ledsager fik tirsdag aften serveret en lækker middagsmenu udelukkende fremstillet af friske sæsonvarer fra lokale grøntsagsavlere.

Trine Krebs fra Frugtformidlingen, der sammen med sit team havde tilberedt maden, var rigtig godt tilfreds med aftenen.

– De lokale avlere serverede maden – og de blev overraskede over, at grøntsagshaderne alligevel fik spist så meget grønt, fortæller hun.

– Selvfølgelig var det ikke alt, som gled ned hos alle. I den anledning var der stillet spytspande frem mellem bordene. For det er modigt at smage – og okay at spytte ud. Vi er jo i øveren, i aften, lød det fra kvinden bag grønthader-middagene.

En af aftenens deltagere, John Dalsgaard Jensen fra Magleby, havde følgende at sige efter en aften kun med grønt:

– Det var meget, meget svært at se, om der var grøntsagshadere tilstede. Men det var også meget, meget svært at være grøntsagshader på en aften, hvor de lokale producenter havde leveret de bedste grønne råvarer til tre meget kompetente madkreatører. Retterne gav god inspiration til, hvad man kan gøre med grønt – både som selvstændige retter eller som tilbehør, sagde John, der efter aftenen beskrev sig selv, som en ’mæt grøntsagselsker’.

Indbydende, lækkert og hyggeligt så det ud på de veldækkede borde. (Foto: Nicoline Lund Gundtoft)

– Hvis nogen gik skuffede hjem, er der virkeligt tale om ægte grøntsagshadere, og jeg mødte ikke nogen af dem. Men derimod en masse glade og tilfredse ansigter, der oven i den gode oplevelse, alle fik en gave med hjem i form af de råvarer, der ikke var blevet anvendt eller havde haft “job” som aftenens bordpynt, sluttede den konverterede grøntsagselsker.

Der blev serveret seks forretter og fem hovedretter afsluttende med “æblefest” til dessert, som bestod af smagsprøver på otte forskellige æblesorter med hver deres karakteristiske smag.

Bag arrangementet stod de lokale producenter Nørbys Grønt, Lottes Hvidløg og Østervang i samarbejde med Dansk Gartneri og Trine Krebs fra Frugtformidlingen.

Ønsket med at arrangere middage for grønthadere er – i en tid med meget fokus på at spise mindre kød for klimaets skyld – på en sjov og alternativ måde at få skeptikerne til at prøve at spise mere grønt.

Middagen i Magleby Forsamlingshus var nummer 8 ud af i alt 10 middage for grøntsagshadere rundt omkring i landet.

Menu til grønthader-middagen

Aftenen bød på følgende lækre, grønne retter:

Appetizere:

  • Agurkeskiver med gedefriskost
  • Hvidkålstortilla med tomatdip

Forretter:

  • Auberginecreme med bagte tomater og peberfrugt
  • Græsk yoghurt med topping af blandede agurker
  • Stegte, ovnbagte og grillede auberginer i skiver med tomatvinaigrette, bagte peberfrugter og chili
  • Bagte hvidløg
  • Brød

Hovedretter:

  • Kålfest med balsamico, vesterhavsost og hvidløg
  • Bagte selleri og hokaido chunks med sellericreme, smørsauce, hasselnødder og gedefriskost
  • Filterkraut krammet med citron og persille
  • Kartoffelmos med porresmør

Dessert:

  • Æblefest

Skriv en kommentar