(Last Updated On: 26. januar 2022)

Chikane i det offentlige rum tager til.

Af: Klaus Slavensky

Der er bl.a. her i Østergade i Store Heddinge, at der råbes nedladende efter Horisontens unge. Fra venstre Naja, direktør Paw Koch og Malle. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: Flere unge på Horisonten Botilbud oplever en hverdag med modbydeligt mobberi på åben gade i Store Heddinge.

Det er så alvorligt, at direktøren fremover vil melde de verbale overgreb til politiet.

Kan ikke gå i fred

Flere af Horisonten STU og botilbuds unge piger skal stå model til ondsindede ytringer fra mindre flokke af store drenge, når de færdes på gaderne i Store Heddinge.

Horisonten er et uddannelses- og botilbud til unge med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og/eller udviklingshæmning og andre unge med særlige behov, og holder til flere steder i Store Heddinge, bl.a. på den gamle jernbanestation.

De unge, som bor og uddanner sig på Horisonten kan være unge med autisme, unge med ADHD og unge med andre psykiske lidelser.

Horisonten gør et stort arbejde for at integrere de unge i beskæftigelses- og aktivitetsforløb mange steder på Stevns, og holder til i 11 forskellige ejendomme, hvor der f.eks. er boliger og socialøkonomiske virksomheder som bl.a. vaskeri og (kommende) hotel.

– Det gør mig rigtigt ærgerlig, når vores unge ikke kan gå i fred på gaden, siger direktør Paw Koch om et stigende antal eksempler på halvstore drenge, der chikanere Horisontens beboere.

– Det er en meget grænseoverskridende adfærd, og alt andet lige, så er der nogle forældre bag disse drenge, siger han om grupper af drenge, der ofte hænger ud ved Menu i Østergade og tilføjer:

– Der må jo helt åbenlyst mangle relevante uddannelsestilbud og fritidstilbud til “gerningsmændene”, når de har behov for sparke ’nedad’ på mennesker med handicap. Hvis de faktisk førte en samtale med de unge kvinder, som det går ud over, ville de finde ud af, at Horisontens unge faktisk har en hel del mere styr på deres liv, og har et noget bedre udgangspunkt for at lykkes i livet, end hvad de muligvis selv kan præstere. Så jeg skal da være en første til at sige, at jeg har ondt af dem. Men laver man overgreb på Horisontens unge, ja så meldes man altså til politiet.

”Kællingen” og ”Luderen”

Malle på 21 år og Naja på 19 år er to af de unge kvinder, der på egen krop har oplevet grimme skældsord.

– Det sker ofte, når jeg går mine ture om eftermiddagen eller om aftenen på Østergade, fortæller Malle, som forklarer, at det for alvor er begyndt for 1 år siden.

– De råber bl.a. ”Det er hende, den retarderede fra Horisonten”, eller ”Der er kællingen fra Horisonten”. De har også kaldt mig for ’luderen, som ikke fungerer’. Det gør mig ked af det, lyder det stille fra Malle, som er en normalt begavet ung kvinde med ADHD og skizoid personlighedsforstyrrelse, som er opstået på baggrund af en social anamnese i den tidlige barndom. På Horisonten har Malle fundet sit helle i den rummelige ungdomskultur og den anerkendende pædagogik, der er på stedet, siger hun.

Malles veninde, Naja, har også været udsat for lignende grovheder.

– Det er så klamt at tænke på, når de råber ”Uff, se den fede ko. Føj”. Siger Naja, som nogle gange har lyst til at svare igen, men som lader, som om hun ikke hører det. Men det gør ondt, og er med til at sænke de unges i forvejen lave selvværd, forklarer de.

Episoder politianmeldes

Direktør Paw Koch, vil fremover politianmelde overgrebene.

– Jeg er begyndt at anmelde det konsekvent, når vores unge chikaneres. Der har også været fysiske overgreb, hvor nogle af vores unge mænd har fået uddelt lussinger, igen for at gerningsmændene ”kunne sparke ned ad – tror de”, siger han og oplyser, at Horisonten sammen med en række frivillige har startet et tiltag som hedder ”Unge for ligeværd” i Køge Bugt, hvor frivillige forældre og unge skal lave fælles aktiviteter, og i konsekvens deraf, vil der i perioder vil komme endnu flere udsatte unge på besøg i Store Heddinge. Unge for Ligeværd er et landsdækkende foreningsfællesskab.

– Så jeg appellerer til de voksne om at være opmærksomme på sådanne hændelser. Det bør være en borgerpligt at gribe ind, når vi er vidner til overgreb, lyder det fra Paw Koch.

Føler sig utrygge

Malle og Naja er begyndt at være bange for at færdes i Store Heddinge om aftenen. De følger det utrygt.

– Nytårsaften løb der nogen udenfor min lejlighed og skød fyrværkeri af, og pludselig ramte noget mit vindue og jeg hørte de råbte. ”Pis, hendes vindue smadrede ikke”, fortæller Malle.

Horisontens direktør hører historien, ryster på hovedet og siger, at han er stærkt bekymret for hvordan disse verbale chikanerier kan udvikle sig.

Men hvordan oplever de unge det, og hvad ville de sige til de store drenge eller unge mænd, hvis det var muligt at konfrontere dem med deres ubehagelige adfærd?

– Jeg ville spørge ”Hvad går gennem jeres hoveder?”, siger Naja.

– Ja, ”Hvordan kan I finde på sådant noget?”, kommer det fra Malle, der slutter: Det er nemlig ikke særligt rart.

Paw Koch understreger, at Horisonten er fantastisk glade for at bo i Store Heddinge, som har så mange ildsjæle og iværksættere og gode samarbejdspartnere, som arbejder for at udvikle det bedst tænkelige lokalsamfund. I den optik er direktørens holdning den, at ’de få’ ikke må ødelægge det for ’de mange’.

– Derfor må ubehagelige ting som dette stoppes af alle os, som insisterer på et godt og trygt lokalmiljø, slutter Paw Koch.

Se også: Politiet er gået ind i sagen

Skriv en kommentar