(Last Updated On: 28. maj 2019)

Det er første gang, Charlotte Kristine Andersen arrangerer grundlovsfest. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: Den 5. juni 1849 blev den første danske grundlov underskrevet, og det fejres hvert år landet rundt på Grundlovsdag med politiske taler og debatter.

De seneste år er demokratiet dog ikke blevet fejret på Stevns, i hvert fald ikke ved et offentligt Grundlovsarrangement, men det vil tidligere stevnsbo, Charlotte Kristine Andersen gerne lave om på.

– Forrige år blev jeg ret skuffet over, at der ikke foregik noget på Stevns i forbindelse med Grundslovsdag, så derfor besluttede jeg mig for, at det skulle der være i år, fortæller Charlotte Kristine Andersen, der læser samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

I en årrække blev der holdt grundlovsfest i Boesdal Kalkbrud, men det sluttede, da Foreningen Boesdal i efteråret 2016 lukkede ned.

Politik og foreningsliv

Charlotte Kristine Andersen har boet på Stevns i godt 35 år, og selvom hun nu er flyttet til Haslev, brænder hun stadig for Stevns – og så elsker hun folkefester:

– Stevns er jo rigtig god – og heldigvis – til at holde for eksempel by night. Men at Danmarks strukturelle ramme ikke bliver fejret, det er sørgeligt, forklarer arrangøren, der for nylig fik bevilliget 40.000 kroner gennem Kulturpuljen i Stevns Kommune.

Hun har nu fået stablet et halvdags program på benene med taler, musik, stande med lokale foreninger, unge og etablerede lokalpolitikere og meget mere i Munkegårdsparken i Store Heddinge.

Da vejret som bekendt er en afgørende faktor for, hvor mange der kigger forbi, har Charlotte hele tiden arbejdet med en plan B, som hun dog har måtte ændre på, den dag Lars Løkke Rasmussen udskrev valg.

– Det var ellers planen at arrangementet i tilfælde af regnvejr skulle rykke indenfor i Stevnshallen, men da det jo ikke kan lade sig gøre, har vi fået lov at bruge Munkegården, hvis det regner, fortæller hun.

Her vil musik og taler rykke ind, hvis regnen kommer.

Musik og grundlovsquiz

Men forhåbentlig skinner solen fra en skyfri himmel således, at alle festlighederne er samlet i den grønne park, hvor dagen begynder kl. 12 med velkomsttale ved arrangøren. Herefter er der fællessang med Stevnskoret og grundlovstale ved borgmester Anette Mortensen (V).

Også formanden for Stevns Frivillighedscenter, Johnny Andersen samt næstformand Jan Nissen fra Danmarks bedste fodboldklub aka Store Heddinge Boldklub, holder tale, og så er der i løbet af eftermiddagen musikalsk underholdning med to forskellige bands: ClassJazz og Douchebag.

Det har ligget arrangøren meget på sinde at få de unge med, og derfor er Charlotte rigtig glad for, at hun har fået seks af de lokale ungdomspartier til at møde op. De får hver tre minutter til at holde grundlovstale.

Parken vil være fyldt op med boder bemandet af 20 lokale foreninger, og der vil også være rig lejlighed til at få tørsten slukket og sulten stillet med lokale lækkerier.

Trods folketingsvalget er det desuden lykkes arrangøren at få størstedelen af de lokale partier til at stille med en repræsentant. De skal konkurrere mod hinanden i en grundlovsquiz, godt styret af P1-journalist og stevnsborger Karen Secher.

Dagen forventes at slutte ved en 17-tiden – og alle er velkomne til komme og feste med. Og til naboerne omkring Munkegårdsparken vil arrangøren gerne på forhånd undskylde, at der denne dag vil kunne forekomme lydgener fra parken.

Charlotte kunne for øvrigt godt bruge lidt ekstra frivillige hænder på dagen. Vil man gerne give en hånd med, kan hun kontaktes på chkrra@ruc.dk.
rmh

Skriv en kommentar