(Last Updated On: 10. oktober 2019)

Begge dele kom i rigelige mængder, da Christine Feldthaus holdt foredrag på Hellested Friskole

Klar i spyttet, uden filter og hudløst ærlig kendetegner Christine Feldthaus, også når hun fortæller om sin egen rolle som mor. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Hellested: Efter en produktiv arbejdsdag med grave-, have- og malerarbejde på Hellested Friskole, blev lørdagen fornøjeligt afrundet med en god omgang træning af lattermusklerne, da tv-vært, livsstilsekspert og foredragsholder Christine Feldthaus kom på besøg i skolens aula. Her gav hun foredraget ’En curlingmors bekendelser’, som ikke bare var morsomt og underholdende, men også gav masser af stof til eftertanke – og for nogle måske også handling.

Ligesom man kender hende fra DR TV-programmer som ’So fucking special’ og ’Kender du typen’ blev budskaberne på ingen måde pakket ind.

Noget er helt galt

Og budskaber var der rigtig mange af i løbet af det godt en time lange foredrag, som blev indledt med en række forskellige fakta, såsom:

  • Blandt de ting som forældre helst vil foretage sig, ligger børnepasning på en 18.-plads – de vil hellere gå i biografen, sove, dyrke sport, rejse, læse, dyrke sex mm.
  • Selvom Danmark i øjeblikket rangerer som det tredjemest lykkelige land i verden, er vi samtidig på en ottendeplads, hvad angår indtaget af lykkepiller.
  • Hvert 8. voksne dansker mistrives, mens hver 10 barn har en psykiatrisk diagnose.
  • Hver 3. gymnasieelev har seriøst overvejet at droppe ud, og i gymnasiet føler 70 procent af pigerne sig ofte pressede pga. egne krav og forventninger; for drenge er tallet 50 procent. Blot for at nævne nogle af de tankevækkende tal og statistikker, der karakteriserer de udfordringer, vi oplever i øjeblikket.

– Der er noget helt galt. De unge er i den grad udfordret, lød konklusionen fra den 56-årige foredragsholder.

I omegnen af 100 var mødt op for at høre foredraget i skolens aula. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Mor har et vindue

Ligeså direkte Christine Feldthaus var med budskaberne, ligeså ærlig var hun omkring sine egne fejl og mangler som mor og forælder. Med udgangspunkt i sønnen Alfred, fortalte hun om lange arbejdsdage, manglende tilstedeværelse og en konstant dårlig samvittighed.

– Så når vi endelig var sammen, når ’mor havde et vindue’, som jeg kaldte det, så skulle vi hygge os, og alt skulle helst bare gå nemt og glat. Der skulle kysses, krammes og aes. Men at undgå konflikterne er fundamentet for at blive curlingmor, forklarede Christine Feldthaus, og fortsatte:

– I hårdt tidspres har jeg taget skeen ud af hænderne på Alfred. Da han var 13 år købte jeg sko i størrelse 41 med Velcro, og han kan stadig ikke vaske sit eget tøj.

Og sammen tog de Alfreds studentereksamen, for:

– Uden mig, var han aldrig kommet igennem de tre år på gymnasiet, lød forklaringen.

Mere selvtillid

Christine Feldthaus forklarede, hvordan de unge i dag vokser op i et samfund med klima-, kina-, cyber-, finans- og andre -kriser; med forældre, der er unge med de unge; med gymnasiet som den eneste rigtige uddannelsesvej; med et ekstremt kønsopdelt arbejdsmarked, med stigende bureaukrati og regelstyring osv.

Hun havde flere bud på, hvordan man som forældre kan være med til at ruste sine børn til at møde den verden med større selvtillid.

Blandt andet ved at gå imod strømmen og være mere ligeglad med, hvad de andre siger, huske at tage nej-hatten på lidt oftere og at stå lidt mere fast. Og så skal vi have lidt mindre travlt med at leve det perfekte og fejlfri liv.

– Arbejdstiden har aldrig været lavere, og aldrig har vi været så stresset. Alt skal gå så hurtigt, og vi skal være så effektive, at vi falder. Hvad er det, vi skal nå?, lød spørgsmålet fra Christine Feldthaus.

Christine Feldthaus fik hilst på skolens Elverkonge. (Foto: Rikke Michael Hansen)

No money, no wifi

Der blev også tid til at minde om, at børnene spejler sig i deres forældre, også når det handler om skærmtid:

– Vi er ikke en skid bedre end vores børn og går lige så meget op i ’likes’, som dem. Vi voksne lider selv af FOMO (fear of missing out – angsten for at gå glip af noget, red.). Men ingen børn har godt af at sidde seks timer foran skærmen. Børn og unge har brug for opmærksomhed og nærvær, de har brug for at tilhøre et fællesskab. Ensomheden blandt børn og unge er skræmmende – og husk, at drenge spejler sig i far, lød det fra foredragsholderen.

God råd til effektiv kommunikation var også blandt guldkornene fra Christina Feldthaus:

– Kommuniker klart og med respekt og vær motiverende i jeres kommunikation. Surhed og brokkeri er ikke konstruktivt. Faktisk var det, der virkede allerbedst for mig ’no money og no wifi’. Så kan I tro han lærte at rydde op, var et af de sidste guldkorn fra foredragsholderen, hvilket blev modtaget med stor latter i salen.

Og hvordan gik det så med Alfred? Alfred er i dag 24 år, læser på journalisthøjskolen, ryger et joint hver aften – hvilket han gerne vil stoppe med, bor i egen andelslejlighed – forældrekøb naturligvis, og Christine Feldthaus, der har rengøringshjælp i eget hjem, tager gerne hjem til sønnike og svinger rengøringsklud og støvsuger.
rmh

Skriv en kommentar