(Last Updated On: 25. april 2022)

Feriehusudlejningsbranchen ser frem til en usikker sommersæson med mangel på ferieboliger, og mærker lige nu efterveerne af sommerhusrusen under coronakrisen.

Her er et af de eftertragtede sommerhuse i Rødvig. (Privatfoto)

Sommer & sol: I marts måned blev Rødvig Kro & Badehotel for anden gang kåret til Danmarks Bedste Badehotel og det er noget som trækker kunder til.

Samtidig er Stevns ved at rustne sig til turist rykind, når Besøgscentret Stevns Klint åbner til efteråret.

Dertil kommer alle de andre seværdigheder og den smukke natur på Stevns, men der mangler sommerhuse til turisterne.

Mistet 80 huse

De seneste års eksplosive vækst i antallet af sommerhussalg er begyndt at volde feriehusudlejningsbranchen på Stevns og Møn seriøse problemer. De nye ejere er nemlig ikke lige så tilbøjelige til at leje deres sommerhuse ud som deres forgængere, og det har skabt akut mangel på feriehuse til de tusindvis af danske og udenlandske turister, der drømmer om at holde ferie i området, fortæller Lone Dalthur, der er udlejningschef i Feriepartner Møn-Stevns.

– Vi har mistet ca. 80 sommerhuse over de sidste 2 år. Det betyder selvfølgelig noget for vores indtjening, men det får lige så store konsekvenser for lokalsamfundet, siger hun, og fortsætter.

– Hvis man vil have et levende og attraktivt sommerland, så er man nødt til selv at støtte op om det. Når du udlejer dit sommerhus, støtter du dit lokalområde. Det er sådan, man sikrer sig, at de gode restauranter, minigolfbanen og brødudsalget også holder åbent næste år. Typisk køber man jo sommerhus i et område, fordi man er glad for stemningen og atmosfæren, og den forsvinder, når du ikke lejer ud. Derfor har det også en mærkbar effekt på, hvordan du selv kan holde ferie fremover, siger udlejningschefen.

Skattefri indtægt

Derudover er der mange udgifter forbundet med at have en ekstra bolig, som kan holdes nede, når man lejer sit feriehus ud, pointerer Lone Dalthur.

På Vestkysten aftager interessen for nyerhvervelser af sommerhuse netop nu, men sommerhusområderne syd for København er endnu meget attraktive pga. nærheden til storbyen.

– Hvis tendensen fortsætter, kan det blive katastrofalt. En typisk sommerhusejer bruger sit sommerhus ca. fem uger om året, og det efterlader mange gode uger til udlejning, siger udlejningschefen fra Feriepartner Møn-Stevns.

Situationen er den samme overalt på Sjælland, hvor man slås om både turister og ledige sommerhuse.

Der er jo mange udgifter forbundet med at have et feriehus, og det er en stor økonomisk fordel at leje sit hus ud gennem et udlejningsbureau. De første 43.200 kr. af dine lejeindtægter er nemlig skattefrie i 2022.

Skriv en kommentar