(Last Updated On: 11. august 2020)

Klippingegård følger årets gang og producerer bæredygtige råvarer

William Perch-Nielsen brænder for at producere kvalitetsråvarer med meget færre resurser, end det kræver, når du køber dine grøntsager i supermarkedet. (Fotos: Verdensarv Stevns)

Klippinge: Siden William Perch-Nielsens oldefar overtog Klippingegård har familien opdyrket den stevnske muld.

På slægtsgården nær Klippinge dyrker William i dag et væld af friske og farverige fødevarer, og fra den hyggelige gårdbutik sælges porrer, kål, kartofler og andre friske råvarer, som følger de fire årstider og er hentet direkte fra de omkringliggende marker.

Og markerne ved Klippingegård er et helt særligt syn: Snarere end det sædvanlige hav af ensartede afgrøder, så langt øjet rækker – som i dag kendetegner store dele af det danske landbrug – mødes man her af marker i regnbuens farver. Fra de dybgrønne porretoppe over solsikkernes gyldne skær til de mørkerøde kålsorter.

– Vi afsætter altid større arealer, end vi har brug for, når vi skal plante noget nyt. Det areal, som så bliver til overs, bruger vi for eksempel til solsikker eller olieræddiker, der er til gavn for bierne og udgør noget diversitet, som er med til at holde skadedyr væk, forklarer William Perch-Nielsen, som ejer Klippingegård.

Gårdens små hjælpere

Der bliver passet godt på de flittige små hjælpere, regnormene.

Kigger man nøjere efter på Klippingegårds farverige marker, så bliver endnu en forskel fra mange andre danske marker tydelig: Jorden. Jorden er ikke flad og ensartet, som man ellers kender den, men virker løs, krymlet og med masser af små huller, hvor den stevnske mulds mange flittige beboere har gjort deres arbejde. Regnormene arbejder talrigt og effektivt i jordene rundt om Klippingegård.

– Vi undgår så vidt muligt at mase jordene flade med tunge maskiner, forklarer William Perch-Nielsen og fortsætter:

– Og så sørger vi for, at regnormene har noget at leve af nede i jorden. De er vores små hjælpere, som er med til at holde jorden sund, så dem sætter vi pris på.

Almindelig sund fornuft

Trods det spændende arbejde med bæredygtigt landbrug, så betegner William Perch-Nielsen sig selv som realist snarere end idealist.

– Altså, vi gør mere end de minimumskrav, som EU stiller til landbruget, forklarer William Perch-Nielsen og uddyber:

– Men det er jo fordi, at vi kan se, at det er godt for jorden. Så det er et spørgsmål om kroner og ører. Når jeg kan se, at jorden giver mere tilbage, når vi passer ekstra godt på den, jamen så gør jeg da dét.

På Klippingegård arbejder man desuden med at genbruge affald fra for eksempel kål og andre råvarer, når de er høstede, ligesom William eksperimenterer med at plante efterafgrøder, som holder jorden sund og god. Og så har han en aftale med en lokal biavler, der har opstillet bistader på ejendommen.

Verdensarvspartnere med fælles værdier

Klippingegård er partner med Stevns Klint; et partnerskab, hvor virksomheder, organisationer og foreninger arbejder sammen for at skabe bæredygtig lokal udvikling.

– Det virkede bare naturligt at være med i partnerskabet. Man får virkelig nogle gode forbindelser og kan lave noget samarbejde, forklarer William Perch-Nielsen.

Klippingegård samarbejder blandt andet med den lokale Bed & Breakfast: The Norrmans, som aftager de sæsonbestemte råvarer, og som William Perch-Nielsen forklarer:

– Min måde at gøre tingene på passer godt ind i The Norrmans koncept, fordi de arbejder med sæsonbestemte råvarer. Jeg synes, at det er fantastisk!

Farvespillet på markerne omkring Klippingegård varierer alt efter årstid og afgrøder.

Køkkenhave med variation

William er glad for at være i et netværk med ligesindede, som The Norrmans, der ikke lader sig afskrække af, at varesortimentet varierer med årets gang. For Klippingegårds produkter bygger ikke på tunge kommercielle strategier, men udspringer derimod af et andet tankesæt:

– Jeg bliver nok ikke den, der har otte hektarer med selleri til torvet. Det er ikke det, jeg vil. Jeg ser det som én stor køkkenhave, smiler William Perch-Nielsen og kaster et blik ud i havet af klare farver i røde, grønne og gule nuancer.

Skriv en kommentar