(Last Updated On: 4. januar 2022)

Henning Urban Dam (S) var en mand med en sag, da han i 2013 blev aktiv i lokalpolitik. I november blev han for anden gang genvalgt og i december pegede et bredt flertal i den nyvalgte kommunalbestyrelse på ham som Stevns Kommunes borgmester de næste fire år.

Af Rikke Michael Hansen

Henning Urban Dam på hjemmeadressen, i baggrunden anes Holtug Kirke. (Foto: Thomas Olsen)

Stevns: Ved indgangen til det nye år har Stevns Kommune fået en ny borgmester. Det er socialdemokraten Henning Urban Dam, som siden 2013 har siddet i kommunalbestyrelsen, de seneste fire år som udvalgsformand for området Social og Sundhed.

Sammen med hustruen Sanne bor Henning for enden af en lukket vej på Strædet i Holtug – i ’Æblehuset’, et næsten 200 år gammelt kridtstenshus med bindingsværk og stråtag. Fra køkken og stue er udsigt til baghaven, hvor nogle af de gamle æbletræer, som tidligere udgjorde den til huset hørende æbleplantage, stadig står.

Oprindeligt var der fem, nu er kun to tilbage af hønsene, som går rundt og roder og hakker i jorden. De sørger for frisklagte æg til husstanden, som nu er reduceret til to personer og ’designerhunden’ Viggo, idet begge døtre er blevet voksne og er flyttet hjemmefra.

På matriklen er også et selvbygget anneks og et træværksted, hvor Henning bruger en del af sin fritid ved høvlebænken.

Indenfor er husmandsstedet sat nænsomt i stand, her er lavt til loftet og en stor brændeovn i krogen, som varmer godt op på de kolde dage. Det meste af renoveringsarbejdet – inklusiv isolering af hele huset med halmplader – har Henning selv udført, af og til med hjælp fra håndværkervenner.

Det er snart 20 år siden, at parret besluttede at flytte væk fra byen og ud på landet. De endte ved et tilfælde med at købe huset i Holtug, Her faldt de hurtigt godt til i det lokale fællesskab, og Henning føler sig heldig ved at bo i en landsby som Holtug, der har en aktiv borgerforening, fællesspisning og fredagsbar i forsamlingshuset og mange aktiviteter på Grønningen.

En mand med en sag

Henning voksede op i fuglekvarteret i København NV, hvor han boede med sine forældre og to mindre søskende. Han gik på Grøndalsvænge Skole og spillede fodbold på Genforeningspladsen, i den lokale fodboldklub BK Union. Da Henning var 12 år gammel, rykkede familien ud til forstaden Rødovre i et rækkehus; for familien var det som at flytte på landet.

Han er uddannet skolelærer, og var i flere år ansat på Strøbyskolen som lærer, hvor han blev valgt som tillidsmand i lærerkreds 44 Køge og Stevns. Senere avancerede han til afdelingsleder på den nordstevnske folkeskole.

– Min far, som igennem 30 år var tillidsmand på Tuborg, døde desværre kort inden jeg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i 2013. Som fagforeningsmand ville han have elsket at følge med fra sidelinjen, fortæller Henning, der blev aktiv i det lokalpolitiske liv som en konsekvens af den 25 dage lange lærerlockout i april 2013.

– Dem, der havde taget beslutninger om skolereformen, der var altså noget, de ikke havde forstået omkring lærerprofessionen. Det gjorde mig indigneret og vred, så jeg ringede til Palle (Halskov, daværende formand for Socialdemokratiet på Stevns, red.) for at melde mig ind i partiet. Stevns Kommune finansierede reformen ved at sætte timetallet op fra 730 til 800 timer; fra landets næsthøjeste til det højeste timetal, fortæller Henning, som også får med, at det siden er lykkes at sætte timetallet ned med 50 timer til de 750 timer, det er i dag. Et niveau han finder tåleligt.

– Jeg var en mand med en sag, opsummerer Henning, som i sin første periode fik lov at afgrænse sit interessefelt til børneområdet.

– Min tilgang til det politiske arbejde var min faglige baggrund, men jeg blev i løbet af min første periode nysgerrig på at lære mere. Jeg fik et ønske om at blive klogere, for jeg synes, at lokaldemokratiet virker. Man kan virkelig være med til at gøre en forskel, siger den nyvalgte borgmester.

Godt udgangspunkt

Nu sætter han sig i borgmesterstolen, og udgangspunktet er godt, synes Henning.

– De fire år, der har været, har skabt et rigtig godt grundlag. Der er en positiv interesse for Stevns, også udefra. Både fra folk, som gerne vil bo her og fra turisterne. Der kommer forskellige personligheder hertil og vi politikere arbejder godt sammen. Det, tror jeg, vil fortsætte, siger Henning, der også vil arbejde for et godt arbejdsmiljø i kommunen, som skal være en god arbejdsplads, hvor de ansatte trives og får tid og rum.

Henning Urban Dam sidder her ved spisebordet i det 200 år gamle kridtstenshus med bindingsværk og stråtag. (Foto: Thomas Olsen)

Han lover også, at skatten ikke skal sættes mere op:

– Det har vi en aftale om. I 2025 skal vi være i balance, frem til da kan vi godt i et vist omfang trække fra kassen, siger den nye borgmester og fortsætter:

– Det offentlige skal levere god service, ikke profit. I det offentlige er pengene et middel ikke et mål, og det vil jeg tage med til direktionen. Vi skal på en eller anden måde få mere ud af det samme. Stevns Kommunes økonomi er udfordret, det skal vi have endnu mere fokus på, bl.a. ved hjælp af de analyser, som direktionen nu skal i gang med. Den gennemsnitlige indkomst for borgerne i Stevns Kommune er højere end andre kommuner i Region Sjælland. Vi bruger ikke ret mange penge på velfærd, vi skal finde ud af hvorfor og hvor ubalancerne er. Vi skal blive bedre, anderledes, mere effektive, flytte rundt på tingene, opsummerer Henning.

Den nye borgmester fremhæver også, at det er politikkerne, og ikke forvaltningen, der sætter retningen – selvfølgelig i et samarbejde med forvaltningen.

– Den politiske dagsorden skal gennemsyre alt, hvad vi laver. Der må aldrig være tvivl om den politiske dagsorden, hverken i direktionen eller i forvaltningen. Det skal afspejle sig i dagsordenen, og her er der plads til forbedringer, konkluderer Stevns kommunes nye borgmester, som havde første arbejdsdag på rådhuset i Store Heddinge mandag den 3. januar.

Skriv en kommentar