(Last Updated On: 11. januar 2022)

Over 12 procent fra årgang 1986 flytter hjem til barndomskommunen

Barndommens Gade: Ejendomsmæglerkæde Home har set på Momentums undersøgelse af, hvor mange bysbørn, der vender hjemad, og en analyse af de 35-åriges flytninger i 2021 viser, at hver 7. født i 1986 vender næsen mod barndommens græsmarker.

Hvis nogen tror på sandhedsværdien i sangen ”Hjem til Aarhus”, så er det ifølge undersøgelsen Fake News, for mønstret med ”hjemflyttere” ligger for Aarhus’ vedkommende under tallet for Stevns, hvilket adjungeret professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, Hans Skifter-Andersen skyldes de store byers høje boligpriser.

Samme gode opvækst

De klassiske forklaringer på, at nogle flytter tilbage til deres barndomskommune, er, at når man får sit første barn, vil man gerne være tæt på bedsteforældrene, hvis man samtidig kan finde et job og få en passende bolig, men der er også andre dybtliggende årsager viser undersøgelsen.

– Unge flytter også tilbage efter at kunne give deres børn den samme opvækst, de selv har haft, hvis den altså har været god. Hvis de har haft det fedt i folkeskolen og foreningslivet, hvis de kan se sig selv i de værdier, de er vokset op med og har haft en god ungdomstid, så vil de gerne tilbage,” siger forsker Eva Mærsk, der er ph.d.-studerende på Syddansk Universitet og University of Groningen til Momentum.

Analysen har set på, hvor stor en andel af en årgang, der som 35-årige bor i den kommune, hvor de boede som 15-årige efter at have boet i en anden kommune i mindst to sammenhængende år i den mellemliggende periode.

Og her viser barndomsmagneten sig så stærk på Stevns, at hele 12 procent kommer retur, mens de synger med H.C. Andersen: ”…dér har jeg rod, derfra min verden går”.
sky

(Foto: Palle Peter Skov/Home)

Skriv en kommentar