(Last Updated On: 9. marts 2021)

Med anskaffelsen af den 608 kvadratmeter store liebhavervilla på Østergade har Horisonten nu i alt 10 matrikler rundt om i Store Heddinge. Den seneste anskaffelse bliver hjem for 10 sårbare unge, der har brug for ro omkring sig, før de starter på Særligt Tilrettelagt Uddannelse.

Af Henrik Fisker

Simon Normand Winkler, driftsfacilitator, Mette Krogh Olsen, bestyrelsesformand, og Paw Koch, forstander, viser stolt Horisontens seneste ejendomsinvestering frem. (Foto: Henrik Fisker)

Store Heddinge: De har allerede døbt den: Palæet. Det er næppe uden grund, for når man står under den imposante liebhavervilla og studerer de mange finesser og ikke mindst den parklignende have, ledes tankerne uvilkårligt hen på et gods på landet eller måske snarere en strandvejsvilla nord for København.

Men vi står midt på Østergade i Store Heddinge for at se nærmere på det sociale bosted Horisontens seneste anskaffelse. Forrige torsdag kom der underskrift på en ikke helt normal ejendomshandel, da den legendariske købmand Chr. Richters gamle bopæl skiftede hænder. I mange år tilhørte den godsforpagter Anders Wibholm, der nåede at arbejde for først Vallø, siden Gjorslev og til sidst på Vemmetofte i samfulde 34 år. Senest har villaen lagt rum til to privatpraktiserende psykiatere, der nu er rykket ud.

De tre folk fra Horisonten ønsker ikke oplyse salgsprisen, men bestyrelsesformand Mette Krogh Olsen oplyser, at der var tale om et »skuffesalg«. Med andre ord en ejendom, som har været til salg gennem nogen tid, og som derfor er solgt under den udbudte salgspris.

Forstander Paw Koch lægger til, at den første pris »ikke var interessant for os«.

– Til gengæld er det nyt for os at købe et indflytningsklart hus. Kun andensalen trænger til en kærlig hånd, siger han.

Mette Krogh Olsen er meget fascineret af bygningen og grunden:

– Dette hus var for smukt til at lade gå fra sig. Det rummer så mange muligheder, så jeg var nærmest solgt med det samme, siger hun.

Horisontens 10 adresser i byen:

  • Banken – 7 værelser (oven på Røde Kors-butikken)
  • Hotellet – arbejdsplads og praktikplads (Det Gamle Apotek)
  • Paladset – samling, undervisning, e-sportshal, mødelokaler (Pakhuset i Grønvolds Gård)
  • Penthouse – 5 værelser (oven på Bent Møllers forretning)
  • Administrationen – administration og mødelokale (Den Gamle Teknisk Skole)
  • Slottet – 18 værelser, klub, værksted, produktion, musik, mini-zoo (stationsbygningen)
  • Overdrevsvej – 5 værelser og aktivitetshave (ejendom)
  • Østergade – 4 værelser (tidligere frisørsalon)
  • Palæet – stilleafdeling med 10 værelser og stor sansehave (Østergade 18)
  • Vaskeri og Butik – møntvaskeri og butik med brugskunst (Rengegade)

Brug for ro i livet

Alene villaens størrelse siger noget om, at det er en helt særlig ejendom, som Horisonten har erhvervet. I alt rummer det 608 kvadratmeter fordelt på tre etager plus en lille kælder. Det ligger på en 6000 kvadratmeter stor grund – eller noget, der ligner syv-otte gange størrelsen på en almindelig villahave. Fra vinduerne på anden sal er det en imponerende udsigt over byens tage og ud over åbne marker.

Det rejser spørgsmålet, hvad Horisonten – der arbejder med sårbare unge og prøver at hjælpe dem i gang i livet – skal bruge denne liebhaverbolig til.

– Vi har gennem nogen tid overvejet, hvordan vi kan lette overgangen til den særligt tilrettelagte uddannelse for de unge, som kommer hjemmefra, hvor de har boet i trygge rammer. Unge er forskellige af natur, og nogle af dem er ikke robuste nok til blot at flytte hjemmefra og bo sammen med andre. De har brug for en gradvis tilvænning i rolige omgivelser, og det kan vi tilbyde dem netop her, siger Paw Koch.

Mette Krogh Olsen kalder målgruppen »de stille børn«, som ikke er en del af et socialt fællesskab, og som ikke magter at være sammen med mange mennesker på én gang.

– Det er et fænomen, som vi kender fra efterskolerne, hvor der næsten altid er nogle elever, der har svært ved at falde til i det store fællesskab. Så er det opgaven at tage sig godt af dem, så de ikke føler sig udenfor, siger Paw Koch.

Stillehus og sansehave

Ambitionen er derfor at skabe et stillehus for denne målgruppe, der typisk består af store børn mellem 15 og 18 år. Der er 10 værelser, og en del af dem er så store, at der faktisk er plads til, at Far eller Mor kan flytte ind sammen med dem i starten, hvis behovet er der, siger Mette Krogh Olsen, der gerne ser den store grund anvendt som sansehave.

– Samtidig giver det os mulighed for at spore os ind på de unge, så vi får en ide om, hvorvidt de er fagligt eller socialt motiverede. Vi skal afkode læringsstilen og finde ud af, hvilke sanser de bruger mest, inden de starter på uddannelsen, siger Simon Normand Winkler, der har titel af driftsfacilitator for Horisonten.

Han bor som nærmeste nabo mod øst i et hus, som han har købt sammen med sin familie efter, at han blev ansat på Horisonten.

Paw Koch forventer, at de første elever allerede kan flytte ind i Palæet 1. april.

– Efter at vi offentliggjorde købet af ejendommen på Facebook torsdag aften, har flere allerede henvendt sig, og den første kontrakt er skrevet under. Vi håber, at vi kan imødekomme et stort behov i en række kommuner, der står og mangler hjælp til sårbare unge, som har svært ved at finde sig til rette i det almindelige skolesystem, siger forstanderen.

Solid økonomi

Med erhvervelsen af ejendommen på Østergade kan Horisonten nu markere, at den råder over 10 matrikler i Store Heddinge. Heraf ejer de selv de fem, mens de fem andre er lejemål.

Statistikken siger, at den selvejende fond Horisonten i øjeblikket har 44 unge i gang med et forløb. 38 unge er indkvarteret rundt om i byen – og hertil kommer de 10 nye pladser, når Palæet slår dørene op. Der går 22-24 elever på STU (Særligt Tilrettelagt Uddannelse), hvoraf fire bor andre steder – enten hjemme eller på et bosted.

Lokalavisens udsendte spørger, hvordan Horisonten kan blive ved med at finansiere flere ejendomskøb.

– Vi har en solid økonomi, der tillader os at lægge 20 procent af salgsprisen i udbetaling. Når banken samtidig kan se, at vi overholder alle afdrag til tiden, er de som regel til at tale med. Desuden er vi begunstiget med omkring 20 ansatte, der aldrig er syge. Derfor kan vi bruge vikarbudgettet på de unge, siger Paw Koch.

Mette Krogh Olsen lægger til, at der simpelthen er et stort og stigende behov i disse år for at gøre noget for de sårbare unge. Derfor ser hun også for sig, at Horisonten godt kan komme til at købe flere ejendomme i fremtiden.

– Jeg er landmandsdatter, så jeg kunne godt tænke mig, at vi på sigt fik en gård til de unge. Et sted, hvor vi kunne lære dem om jord til bord-tanken, og hvor de kunne lære at passe dyr. Det tror jeg, at mange ville have stor glæde af, siger bestyrelsesformanden.

Skriv en kommentar