(Last Updated On: 24. september 2020)

Horisonten STU har netop købt Algade 23 på tvangsauktion, og ambitionen er at drive socialøkonomisk virksomhed med et ’vandrerhjem i verdensklasse’.

Af: Rikke Michael Hansen

Fra venstre er det forstander Paw Koch, bestyrelsesformand Hans Christian Rasmussen og næstformand Nille Skalts foran den nyindkøbte ejendom, der nu skal indrettes til vandrerhjem mm. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: I sidste uge købte Horisonten STU endnu en ejendom i Store Heddinge, denne gang Algade 23, som senest har været apotek.

Her vil Horisonten, der tilbyder ungdomsuddannelse, botilbud samt beskæftigelse- og aktivitetstilbud for unge med særlige behov, indrette et ’verdensarvsvandrerhjem i verdensklasse’, som forstander for Horisonten STU, Paw Koch, udtrykker det.

Mange jobmuligheder

Stedet skal drives som en socialøkonomisk virksomhed med overnatningsmulighed for de turister, der kommer til Stevns for at se verdensarven, forklarer Paw Koch.

– Her vil vi kunne tilbyde vores elever praktik og efter endt uddannelse flexjob og beskyttet beskæftigelse. Der vil være mange forskellige typer af jobs for vores STU-dimittender: tjenere, receptionister, rengøring, der skal redes senge, laves menukort og måske skal der være hyggemusik for gæsterne, remser forstanderen op.

– Og vi har brug får arbejdspladserne. Det er nødvendigt for at give de unge, der forlader vores uddannelse, et liv, en fremtid, siger bestyrelsesformand for Horisonten STU, Hans Christian Rasmussen.

– Og byen har brug for et vandrerhjem med verdensarven som kant, supplerer Paw Koch.

Skal vær et levende sted

Udover de unge vil der også være pædagogisk og fagligt personale tilknyttet stedet.

– Og gerne folk med en dobbelt faglighed, både en pædagogisk og en faglig uddannelse, siger Nille Skalts, der er næstformand i bestyrelsen.

Ønsket er at indrette ’et levende sted, hvor verdensarven formidles og integreres i et dynamisk hus, som henvender sig til de målgrupper, som i stigende grad tiltrækkes af Stevns’ fortræffeligheder’, som det formuleres i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen inviteres også til en såkaldt ’brainstorm-aften’ i den nærmeste fremtid, hvor emnet vil være ejendommens anvendelse i øvrigt. På idélisten er indtil videre: vandrerhjem, formidling af verdensarven, herunder turistinfo, restaurant- og cafédrift, knap så mini zoo, kursusfaciliteter, specialpædagogisk konsulenthus, brætspilscafé, medborgerhus, forsamlingshus.

Og en unik oplevelse

Planen er, at få den godt 750 kvadratmeter store bygning omdannet til vandrerhjem med op til 17 værelser, og gerne også med møde- og kursusfaciliteter.

Stedet skal drives på markedsvilkår og den foreløbige tidsplan for åbning er til næste sommer.

Horisonten STU er verdensarvspartner og stedet skal markedsføres i samarbejde med Verdensarv Stevns.

– Det bliver en unik oplevelse, noget helt andet end man er vant til, lover Paw Koch, og han understreger, at det vil være et helt andet vandrerhjem, end Store Heddinge Vandrerhjem, som ligger i Ved Munkevænget og typisk bruges af skoleklasser og sportsklubber.

– Der er stor forskel på målgruppen. Vi henvender os mere til turister, som kommer hertil for at opleve Verdensarven. Og det, jeg hører, når jeg taler med folk i turistbranchen, er, at der mangler overnatninger ved Stevns Klint, siger forstanderen.

Horisonten har tidligere i år sendt købstilbud på Store Heddinge Vandrerhjem, men et flertal i kommunalbestyrelsen afslog tilbuddet. Store Heddinge Vandrerhjem vil frem til udgangen af 2021 forsat være kommunalt drevet.

Nu med ni adresser

Horisonten STU startede ud i den gamle stationsbygning i Store Heddinge, hvor der mandag den 11. august 2014 var første skoledag for stedets allerførste årgang.

I dag huser den gamle stationsbygning i Jernbanegade 10 botilbud. Derudover er botilbudshuset Egestræde 2, botilbud og egne boliger på Overdrevsvej 12, botilbudspladser på Østergade 2, lejlighed med værelser på Algade 12B samt Møntvaskeriet og Butikken i Rengegade 12.

Horisonten har – udover apoteket i Algade 23 – senest købt det gamle pakhus i Algade 12C, hvor STU flyttes til og her indrettes ligeledes egne boliger. Og så er der endelig den niende adresse, også i Jernbanegade, hvor Horisontens administration holder til.

Her står Hans Christian Rasmussen og Nille Skalts i baggården, hvor der fortsat skal være parkeringspladser. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Bygningen i Algade 23, der senest har været ejet af tidligere apoteker Mads Middelboe, blev tirsdag i sidste uge erhvervet for 1,5 millioner kroner på tvangsauktion i retten i Roskilde.

– Og så regner vi med at skulle bruge omkring 1 million kroner til istandsættelse, oplyser Hans Christian Rasmussen.

Det er i sær andensalen, der trænger til en overhaling.

Huset, der er bygget i røde mursten, er i tre etager og har også kælder. Siden husets opførelse i 1855 var der de første mange år apotek, frem til 1961, hvor apoteket flyttede til Rengegade 1. I en årrække var bygning kommunalt ejet, og har bl.a. haft klubværelser på kvisten og fungeret som ungdomshus. Apoteket vendte i 2008 tilbage til Algade 23, hvor Mads Middelboe frem til efteråret 2019 drev Stevns Apotek. Lægemiddelstyrelsen overtog apoteksdriften midt oktober, og den 1. februar i år overtog apoteker Arjang Mehrdad apoteket. Han åbnede i marts i år Stevns Apotek på Nytorv og siden har bygningen i Algade 23 stået tom.

Skriv en kommentar