(Last Updated On: 26. november 2020)

Charlotte Blay bor i Rødvig. Hun har skrevet utallige bøger for børn, unge og voksne. (Foto: Sisse Blay)

Bogudgivelse: I efteråret udkom Charlotte Blays nyeste roman ’Lebensborn. Et barn til Hitler’, der har været tre årtier undervejs.

Lebensborn er en historisk roman om at være undfanget af ondskab, men at ville det gode. I bogen følger man Wilfred, hvis ophav konstant dukker op igennem hans omtumlede liv, der bringer ham fra Østpreussen under russernes fremrykning mod Berlin, over DDR’s kollektivisering og flugten til Vesttyskland og til sidst til Danmark før det endelige opgør med den dystre familiehemmelighed.

Romanen er baseret på den sande fortælling om Charlotte Blays svoger, der i størstedelen af sit liv ikke vidste noget om, at han var undfanget på et af Lebensborn-hjemmene. En dag hjemme på gården i Danmark, så svogeren en dokumentarfilm om Lebensborn, og det satte gang i en ransagelse af hans mystiske fortid i Tyskland under krigen.

– I filmen så man klip fra et af hjemmene med alle disse spædbørn, og min svoger fik en uhyggelig fornemmelse af, det havde noget med ham at gøre, siger Charlotte Blay, der er forfatter til en lang række børne-, ungdoms- og voksenromaner.

Læs også: Få corona-sikker oplæsning ind ad brevsprækken

Kort efter Murens Fald i 1989 tog Charlotte Blay og svogeren til Tyskland for at gå på opdagelse i den dunkle historie. De opsøgte gamle adresser og bekendte for endelig at finde sandheden, der i mange år var holdt hemmelig af svogerens egen familie, fordi det var så skamfuldt.

– Det er utrolig vigtigt at vide, hvor man kommer fra, og det har han ikke vidst, og mange af minderne spøger stadig, siger Charlotte Blay.

Romanen ”Lebensborn. Et barn til Hitler” fortæller om projektet, der skulle sikre racerene børn til nazisternes tusindårsrige. En relativt ukendt side af krigen, hvor skyld og skam fulgte børnene, der stadig går rundt iblandt os.

I 75-året for afslutningen bliver Anden Verdenskrig ved med at kaste historier af sig. Mens alle kender til Holocaust, Gestapo og Lebensraum, har færre hørt om Lebensborn. Projektet, der begyndte i 1935 og varede til krigens slutning, gik ud på, at blandt andet tyske og nordiske blonde kvinder fik børn med SS-officerer på dertil indrettede fødehjem, for at børnene skulle opdrages i nazismens ånd og disciplin og genbefolke Det Tredje Rige.

– Det er en overset del af nazismens historie, måske fordi det har været et tabu. Det har været skamfuldt både for kvinderne, der ud af idealisme helt frivilligt gik ind i det, men også for børnene, siger forfatteren.

Skriv en kommentar