(Last Updated On: 29. maj 2020)

Vores biodiversitet skriger på indsatser. Selv tidligere helt almindelige arter er i dag så sjældne, at selv de planter, hvis navn begynder med ”almindelig” – gyldenris, røllike, knopurt – er ualmindelige. Fra grøftekanterne er de da helt forsvundet, ligesom nogle af grøftekanterne også er forsvundet. Men fuglene – gulspurve, bomlærker og de rødlistede agerhøns – de lever da fortsat langs vores veje og grøftekanter. Eller gør de?

Baseret på corona-cykling ad det stevnske vejnet i de sidste tre måneder vil jeg sige nej. Det er tid til en redningsaktion for vejkantens oprindelige beboere. Stevns Kommune bør skilte med sikre ynglepladser bag hvert vejtræ, så de dumme fjerkræ ikke fejlagtigt tror, at de har hele vejkanten til deres rådighed. For det har de da overhovedet ikke. Her regerer enten parcelisten stolt på sin havetraktor eller den behjertede bondemand med den store smaddermaskiner.

Hvis så blot det fantastiske hø af eng-rævehale, draphavre, hundegræs og sødskærm blev slået ordentligt og bjærget og smidt ind til nogle af de utroligt få græssende husdyr, der endnu færdes i kommunen, så kunne der være noget naturmusik i det.

Men nej! Alt grønt skal bare smadres og jordes, for det ”ser så pænt ud” bagefter. Men kære medborgere, vi ejer faktisk alle sammen vejkanterne. Og selv om oversigten skal være i orden på de mere trafikere steder i kommunen, så må der være en grænse for galskaben. Det kan jo ikke passe, at befolkningen som helhed råber på vildere og rigere natur, og man så lige uden for sin egen matrikel smadrer løs på naturen hver eller hver anden uge. Det er da for dumt.

Spar benzin, spar din tid, og se om ikke der indfinder sig noget spændende i ”din” vejkant, hvis du dropper friseringen af vores fælles hverdagsnatur

Jan Pedersen
Lilledalsvej 3
Store Heddinge

Skriv en kommentar