(Last Updated On: 13. september 2019)

Rolf Persson (tv) og Carsten Grønholt-Pedersen med neonskiltet, som Spilledåsen fik i 20 års jubilæumsgave af Snurretoppen. Det er foreningens røde løber.
(Foto: Klaus Slavensky)

Store Heddinge: Der er 25 års jubilæumsmøde i Kulturforeningen Spilledåsen, på åstedet, hvor det hele startede, i Snurretoppen på Algade 32.

Stifter og tidligere formand, Carsten Grønholt-Pedersen og nuværende næstformand Rolf Persson udveksler anekdoter, og det er lige så underholdende som de mange koncerter Spilledåsen har haft på plakaten.

Startede i 1980’erne

1986. Et voldsomt år. Rumfærgen Challenger eksploderer under opsendelse. Den svenske statsminister Olof Palme myrdes. I Tjernobyl eksploderer en atomreaktor og udløser radioaktiv forurening. Firkløverregeringen søsætter kartoffelkuren i Danmark.

Men det er også året hvor Lady Gaga bliver født, biografen Snurretoppen blev etableret, og der blev afholdt forskellige kulturarrangementer som f.eks. koncerter, foredrag og børnedisco.

Snurretoppen blev scenen

I 1983 startede man med at lave kulturarrangementer på restaurant Klinten, men da tidligere Stevns Bio blev til Snurretoppen i 1986, flyttede arrangementerne med.

– Vi måtte bygge scenen ud i rummet for at få plads til musikerne, husker Rolf Persson.

– Jeg husker da vi havde Ib Glindemanns Orkester, og han kom forbi før koncerteder, fordi der ikke var plads til hans store bigband, men vi fandt en løsning, fortæller Carsten Grønholt-Pedersen.

Helle Virkner sad og ventede

Scenen er siden bygget om, og i dag er der tilkøbt flere bygninger, så der både er café, foyer og omklædningsrum til kunstnerne.

Kunstnerlogerne kom til under en større ombygning i 2000, men det var også tiltrængt kan man forstå på historien om skuespiller Helle Virkner.

– Vi havde kun et lille rum oppe bag publikum, men Helle Virkner ville ikke gå ned langs rækkerne, så hun satte sig på scenen og ventede, mens publikum fandt deres pladser, erindrer Carsten Grønholt-Pedersen.

Name-dropping

Og det er over 300 store navne, som har gæstet Spilledåsens og Snurretoppens scene siden 1994.

I flæng kan bl.a. nævnes Niels Henning Ørsted Pedersen Trio, Johnny Madsen, Michael Falch, Hanne Boel, Jette Torp, Mick Øgendahl, Caroline Henderson, Anne Linnet, Poul Krebs, Big Fat Snake, Mikael Wiehe, Peter Belli, Niels Hausgaard og mange, mange flere.

Økonomien spiller en rolle

Af økonomiske årsager besluttede man i 1994, at flytte de kulturelle aktiviteter over i en selvstændig forening, nemlig Kulturforeningen Spilledåsen.

– Vi fik god støtte fra kommunen, det daværende amt og så fra Lokale- og Anlægsfonden til vores større ombygninger, oplyser Rolf Persson.

– Vi lavede også en hustandsindsamling “Giv en hund”, og fik over 100.000 kr., husker Carsten Grønholt-Pedersen.

Økonomien er stadig afgørende for Spilledåsens overlevelse, men den sidste sæson havde fire udsolgte koncerter.

Syv års stadionkoncerter

Det var der også da Niels Hausgaard optrådte i 1994, folk stod i kø hen ad gaden for at få billetter.

Og der var arrangementer som krævede, at man hentede ekstra stole fra Magleby Forsamlingshus.

Der blev også afholdt søndagsmatinér med bl.a. operasanger Ulrik Cold. Og så var der sommerkoncerterne på Store Heddinge Stadion.

– Det startede med en open air-koncert med Lars Lilholt Band i 1997 til 95 kr. billetten, og han kom igen året efter, beretter Carsten Grønholt-Pedersen.

– Siden havde vi Sweethearts, Bamses Venner og Søren Sko på én gang i 1999, og året efter Henning Stærk og Big Fat Snake, supplerer Rolf Persson.

– Det fortsatte i 2001 med Ester Brohus, Ivan Pedersen og Mikael Learns to Rock og sluttede i 2003 med Poul Krebs og Big Fat Snake. Men v i stoppede. Det var for stort et arbejde, siger Carsten Grønholt-Pedersen.
– Der kom over 2.000 mennesker, siger han, og ser ud som han stadig mærker suset fra de store scener.

Stand up på plakaten

Samme år startede Spilledåsen en æra med stand up, som varede til 2006 med bl.a. Mick Øgendahl, Christian Fuhlendorff, Anders Matthesen, Carsten Bang og Audrey Castañeda.

– De unge stod i kø, siger Rolf Persson, og Carsten Grønholt-Pedersen husker at Mick Øgendahl sagde, at han foretrak at starte sine show i provinsen, for der grinede man mindre, og så skulle man kæmpe for at få respons.

– Da Henning Stærk optrådte, måtte en af hans musikere ankomme i helikopter, fordi han havde dobbeltbooket, mindes Rolf Persson.

I dag kører det godt, siger Rolf Persson.

– Vi har fundet et koncept, som holder en balance med et varieret udbud med tradition og nyt. Vi kender metieren, ved om der kommer røde lamper eller ej, fortæller han.

Det skal være magisk

“Er det et succeskriterium at have udsolgt hus?” vil Deres udsendte vide.

– Nej, der skal også være plads til nye navne, svarer Carsten Grønholt-Pedersen.

– Og så skal det være folkeligt og ikke for en bestemt befolkningsgruppe, tilføjer Rolf Persson.

„25 år, kan det fortsætte?”

– Ja, der er ikke nogen træthed i bestyrelsen og blandt de frivillige, og kunstnerne kan lide at komme.

– Det er rigtigt. Lis Sørensen sagde en gang: “Jeg spillede på Stevns for flere hundrede mennesker i en lille sal, hvem tror på det?”, kommer det fra Carsten Grønholt-Pedersen.

– Publikum har det på samme måde. “Det har været magisk”, “Det er mit livs største oplevelse”. Når man hører det, så er det hele belønningen for vores arbejde, siger Rolf Persson.

Tilbage til spørgsmålet

Der blev i overskriften spurgt om hvad Stevns ville være uden Kulturforeningen Spilledåsen?

Svaret har de to spilledåse-veteraner givet: Kedeligt!

sky

 

Skriv en kommentar