(Last Updated On: 10. april 2022)

Rødvig: Danmark lå i forreste række under den kolde krig, og en ny særudstilling på Koldkrigsmuseum Stevnsfort viser, hvordan vi forberedte os på en invasion fra Warzawapagtens styrker fra Polen og Østtyskland, der rådede over atomvåben.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort åbner for guidede ture i påsken, hvor man blandt andet kan opleve, hvordan Danmark forberedte sig på krig på dansk jord. Under den kolde krig skulle HAWK-missiler skyde lavtgående fjendtlige fly ned. (Foto: Stevnsfortet)

– Det er vigtigt at vise, at vi for ikke længe siden forberedte os på krig på dansk jord, siger museumsinspektør Iben Bjørnsson.

Stevnsfortet skulle både forsvare København mod potentielt atombevæbnede fly og lukke Ruslands Østersøflåde inde.

Iben Bjørnsson understreger dog, at Danmarks sikkerhed i dag adskiller sig afgørende fra situationen under den kolde krig.

– Vi ligger ikke længere som frontlinjestat mod øst, og et potentielt truende Rusland. Den rolle i NATO har de baltiske lande og Polen i dag. Vi var simpelthen mere udsat dengang, siger Iben Bjørnsson, der er ph.d. i koldkrigshistorie.

Første, mindre del af særudstillingen åbner i påsken, hvor der også er en særlig aktivitet for børn, som kan lære, hvordan det var at være værnepligtig under den kolde krig.

Senere bliver der ude på terrænet udstillet større våben fra den kolde krig såsom kampvogne, en panserværnskanon og søminer.

Guidet rundvisning

Under den kolde krig skulle Stevnsfortet levere forsvar mod invasionsstyrkerne, hvilket man tydeligt får indtryk af på de guidede rundvisninger, som starter 1. april.

Her viser guider rundt blandt fortets NIKE- og HAWK-missiler, der skulle skyde fjendens bombefly og lavtgående fly ned. 18 meter nede under jorden i fortets fugtige gange var mandskabet beskyttet mod selv atomare angreb, fortæller en af fortets guider, Jørn Due.

– De 300 mand havde egne vandboringer og feltrationer til tre måneder. Dørene var lufttætte, og luften udefra blev filtreret i kasser med sand og aktivt kul, der fjernede de radioaktive stoffer, forklarer Jørn Due, der selv ledede et HAWK-missilbatteri ved det nærliggende Stevns Fyr.
rmh

Skriv en kommentar