(Last Updated On: 28. september 2019)

Strøbyskolen deltager i masseeksperimentet

Skoleliv: I sidste uge gennemførte 57.000 elever i folkeskolen og gymnasiet verdens første nationale kortlægning af plastforurening, for at give forskerne afgørende data om omfanget og typen af plast i den danske natur.

7. årgang på Strøbyskolen deltog som lokale forskningsassistenter.

Citizen science

Det sker som led i det såkaldte ’Masseeksperiment 2019’, som er en del af Astra, Det Nationale Naturfagscenters naturvidenskabsfestival.

Det er første gang i verden, at et helt land skal undersøges for plastikaffald.

Forskningsprojekter med involvering af børn og unge eller andre lægfolk, der ikke er uddannet forskere, kendes også som citizen science.

Stort miljøproblem

Eleverne fra Strøbyskolen har inden for et nøje afmålt område og på et specifikt sted indsamlet plast af forskellig slags.

De har undersøgt i skoven, på stranden og i grøftekanten. Plasten er blevet kategoriseret, og det plast som ikke kan kategoriseres er blevet hjembragt til videre undersøgelse i fysiklokalet.

– Plastforurening er et af de mest hastigt voksende miljøproblemer i vores tid, siger naturfagslærer Steen Nielsen og fortsætter:

– Der er rigelig evidens for at plastforurening er et stort miljøproblem, men det er afgørende at vi forholder os til fakta, når vi udtænker løsninger til problemet, siger han.

Bidrag til videnskaben

Kilderne til plastforurening kan være private husholdninger, industrien, landbruget, fiskeriet og når vi som forbrugere smider plastaffald fra os i naturen.

Men vi har ikke tilstrækkelig viden om omfanget af plastforureningen, ligesom vi ikke ved nok om, hvilken slags plast vi finder derude, og hvor den findes henne, lyder det fra Strøbyskolens naturfagslærere.

– Jeg er glad for at vi kan bidrage til videnskaben, og eleverne gik virkelig til opgaven med stor entusiasme, udtaler fysiklærer Karin Jensen fra Strøbyskolen.

Deltager gerne igen

Sidste uges konkrete aktivitet var et engangsforetagende, oplyser Steen Nielsen.

– Men vi forsøger altid at gøre undervisningen praktisk, under hensyn til tid og økonomi, og vi følger løbende med i lokale, nationale og internationale events, og deltager hvis det giver mening, understreger han.

sky

 

Skriv en kommentar