(Last Updated On: 8. februar 2020)

Kommunaldirektør Per Røner ser ingen grund til at indføre whistleblower-ordning på Stevns. (Arkivfoto: Klaus Slavensky)

Store Heddinge: Flere og flere kommuner har valgt at indføre en whistleblower-ordning, for at sikre åbenhed og gennemsigtighed i forhold til ulovligheder og alvorlige uregelmæssigheder.

Ordningen skal også beskytte ansatte, som indgiver oplysninger og sikre, at de indgivne oplysninger bliver anvendt konstruktivt til forbedring, forebyggelse og afværgelse af grove fejl og ulovligheder.

Justitsministeriet: Ja tak

Både Justitsministeriet og Stevns’ nabokommune, Køge, har for nyligt sagt ja til at indføre whistleblower-ordningen.

Begge instanser understreger, at whistleblower-ordningen ikke er en sladrecentral, og har ikke til formål at gå efter personer, men efter ulovlige eller uacceptable forhold.

Ordningen er et supplement til den interne dialog og åbenhed. De almindelige dialogmuligheder vil således bestå uændret, herunder muligheden for at gå til egen leder, tillidsrepræsentanten eller den ansattes fagforbund.

Stevns Kommune: Nej tak

Der er intet, som tyder på, at Stevns Kommune vil gå i ministeriets fodspor.

– Jeg kan oplyse, at Stevns Kommune indtil nu helt bevist har fravalgt anvendelse af sådanne ordninger, fortæller kommunaldirektør Per Røner og uddyber:

– Det skyldes blandt andet, at det øverste samarbejdsudvalg i kommunen, hvor der sidder både medarbejderrepræsentanter og ledere, helt tilbage i 2012 besluttede, at de eksisterende ordninger allerede gav mulighed for at anmelde ulovlige sager eller kritiske forhold. Det skyldes blandt andet, at de offentlige og kommunale arbejdspladser i forvejen er underlagt en stor demokratisk kontrol samt at organisationen er meget åben, herunder indeholder en uproblematisk og fri adgang til både tillidsrepræsentanter og ledelse på alle niveauer, forklarer Per Røner.

EU-direktiv i 2019

I april 2019 vedtog EU et direktiv, der betyder, at whistleblower-ordninger indenfor et relativt kort tidsrum kan blive et lovkrav for danske myndigheder.

Men endnu er der ikke taget initiativ til dette, oplyser både Justitsministeriet og Indenrigsministeriet til Stevnsbladet.
sky

Skriv en kommentar