(Last Updated On: 17. marts 2022)

Se billederne fra Litteraturfestivalen på Hellested Friskole. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Af Rikke Michael Hansen

Hellested: Torsdag i sidste uge havde elever og lærere på Hellested Friskole inviteret naboskolerne Stevns Friskole og Skelbæk Friskole til litteraturfestival.

– Vi har tidligere været til Naturfestival på Skelbæk Friskole, og vi ville gerne gøre noget tilsvarende her på skolen. I vores danskudvalg fik vi idéen til en Litteraturfestival, og det har vi siden januar arbejdet med på hele skolen, fortæller lærer Lone Kjærulff Andersen.

Torsdag var kulminationen på flere ugers spændende arbejde med forskellige forfattere og historier, og dagen igennem summede det af liv og lærdom i klasselokaler, på gange og endda i skabe og omklædningsrum. For skolens elever og lærere havde forud for besøget haft travlt med at indrette hver en krog med formidling af de forfattere og historier, som de siden januar har arbejdet med.

Kæmpepærer og ’forfatterskabe’

De besøgende fra naboskolerne fik ved ankomst udleveret et ark papir med forskellige spørgsmål, og for at finde svarene skulle de rundt til de forskellige oplæsninger, præsentationer og oplevelser, som eleverne havde forberedt.

Indskolingen har i perioden arbejdet med de klassiske børnebøger og de store børnebogsforfattere. I aulaen blev man mødte af en stor ø med pæretræer, sand omkring og i sandet var der flaskeposter med frø og en stor skattekiste, for 0. klasse havde læst historien om den kæmpestore pære af Jakob Martin Strid. Indeni et kæmpestort pæretræ var der indrettet hyggelig læsekrog, hvor man kunne få læst historien op.

1. klasse havde arbejdet med Frøken Ignora, skrevet af Katrine Marie Guldager, og i deres klasselokale var der pyntet flot op med røde tårne foldet i karton og fyldt med informationer.

Også 2. klasse havde haft travlt med at pynte deres klasselokale, og her fandt man informative plakater om forfatteren Kip Fupz og hans figur Vitello. Et andet sted på skolen præsenterede de seks forskellige ’forfatterskabe’ fyldt godt om med information om og bøger af de seks forfattere, som 2. klasse har arbejdet med, heriblandt H. C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard og Marianne Iben Hansen.

Skolens 3. klasse havde produceret video og lavet præsentationer og konkurrencer om Astrid Lindgren og nogle af hendes mest populære figurer: Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og Ronja Røverdatter.

Fantasy-film, fordelingshat og trylleeliksir

Mellemtrinnet havde arbejdet med Fantasy-genren, bl.a. animationsfilmen Coraline efter Neil Gaimans roman, Vildheks af Lene Kaaberbøl og J. K. Rowlings Harry Potter.

Kreativiteten havde fået frit spil i klasselokalerne. 4. klasse havde indrettet moster Isas hus, og her var hyggelige lænestole, ild i ’pejsen’, udstoppede dyr, tegneværksted, kahoot og quiz. De besøgende blev også budt på velsmagende tudsegift og snogespyt eliksir, som ifølge drengene, der skænkede op, var ganske ufarlig og udelukkende gav god energi.

I 5. klasse var der ægte Harry Potter stemning med uddelingshat, trylleformularer og tryllestave, mens 6. klasse både havde oplæsning og indrettet filmværksted, hvor man kunne lave små fantasy-film.

Forud for festivalen har mellemtrinnet desuden haft besøg af den lokale forfatter Charlotte Blay, der fortalte om sit forfatterskab og nogle af de mange rejser hun har været på.

Læs også: Og inspirerende forfatterbesøg

Spot på Jesper Wung-Sung

Også udskolingen har haft forfatterbesøg, nemlig af Jesper Wung-Sung, der debuterede med novellesamlingen ”To ryk og en aflevering” i 1998 og siden har skrevet adskillige essays, noveller og romaner. Han modtog i 2019 Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.

De ældste klasser på Hellested Friskole havde på forskellig vis fordybet sig i nogle af hans historier, heriblandt ’Catwalk’, og midt i gymnastiksalen var ’plantet’ et stamtræ, hvor de besøgende kunne gå på opdagelse i Jesper Wung-Sungs forfatterskab.

I et af omklædningsrummene var præsentation af novellen ’One Night Stand’, mens der i et andet var vendespil om hans skrivestil. Ude på gangen var en meterhøj planche med 3D præsentation af billedbogen ’Frøen og fluen’. Sidste stop på turen bød på introduktion til, video af samt teater om Sukkermusen.

Gode litteraturoplevelser for alle sanserne

Med Litteraturfestivalen vil lærerne på Hellested Friskole gerne sætte spot på litteratur og gode oplevelser med litteratur.

Vi vil gerne folde den gode historie ud, og se hvad vi finder inde bagved. Vi vil gerne møde forfatterne og se hvordan, de kommer frem til de gode historier. Vi vil rigtig gerne have børn og unge til at læse flere bøger, lade sig opsluge af den opdigtede verden og få gode bogoplevelser. Litteratur skal føles og forstås med alle sanser, lyder det fælles opdrag fra skolens lærerne.

Og det var netop, hvad litteraturfestivalen på Hellested Friskole gav rig mulighed for: her var masser af lærdom, gode og vidt forskellige historier formidlet på mange kreative måder – og alle sanserne blev stimuleret på turen rundt på skolen.

Skriv en kommentar