(Last Updated On: 22. marts 2019)

Verdensarv: Der er fart på processen med besøgscentret for verdensarven og Stevns Klint.

I oktober sidste år fik projektet 80 mio. kr., og for øjeblikket konkurrerer tre danske arkitektfirmaer om hvem der skal tegne centret, og hvem vinderen er bliver afgjort i maj.

Center i verdensklasse

Den næste fase er formidlingsdelen, for ét er mursten, noget andet hvad der er inde bag murene, og hvordan man præsenterer Unesco verdensarven for de forventede 50.000 årlige gæster.

Denne gang er det tre internationale designhuse, som er inviteret til at konkurrere på formidlingskonceptet.

Formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner, siger:

– Vi har som grundlæggende præmis for vores arbejde, at vi skal lave et besøgscenter i verdensklasse. Derfor har vi kigget både indenfor og udenfor landets grænser.

First we take Berlin

De tre inviterede designhuse er: Art+Com Studios fra Berlin, Event Communications fra London samt Tinker Imagineers fra Utrecht.

– Vi er glade for at blive inviteret til konkurrencen, siger projektdirektør Gert Monath fra Art+Com til Stevnsbladet, og tilføjer, at de i næste uge har møde i teamet, som skal forestå deres bidrag.

Art+Com har bl.a. Kongernes Jelling (Vejle) og Museum Für Naturkunde (Berlin) på cv’et.

– Det er et krav fra vores ide, at de tre internationale designhuse hver især stiller med en dansk samarbejdspartner for også at inddrage de stærke kræfter, der er i Danmark. Samlet set får vi dermed et formidlingskoncept i verdensklasse, og det er derfor med store forventninger, at jeg ser frem til resultatet, lyder det fra Per Røner.

Then we take London

Event Communications fra London har stor erfaring med digitale virkemidler, og i at binde indendørs og udendørs formidling sammen. De har bl.a. Strandingsmuseet (Thorsminde) og The Crystal (London) på cv’et.

And so we take Utrecht

Tinker Imagineers fra Utrecht har erfaringer med digitale installationer, interaktion og storytelling. De har bl.a. Nature center Fort K’ijk (Krommeniedijk, Amsterdam), Anatomical Theatre (Leiden) og Tirpitz (Varde) på deres cv.

Klintens perlerække

Opgaven er, at skabe et besøgscenter og en samlet verdensarvsdestination, hvor gæster både kan få en god oplevelse og stof til eftertanke.

– Det sker ved at lave et samlet formidlingskoncept, som binder selve udstillingen inden for i besøgscentret sammen med alt det, som ligger udenfor, både i Boesdal Kalkbrud, Højerup og alle perlerne langs klinten, præciserer Per Røner, og tilføjer:

– Og så skal besøgscentret meget gerne være et sted, man har lyst til at vende tilbage til.

Forventes færdigt om to år

Der er sat 125.000 kr. af til hver deltager i konkurrencen af formidlingsprojektet.

Arkitektkonkurrencen har deadline den 8. maj i år, og derefter kommer valget af tegnestue.

I juni afgør bedømmelsesudvalget formidlingskonkurrencen, hvorefter den videre udvikling af formidlingskonceptet går i gang.

Den projekterede tidsplan går ud på, at bygningen i sin helhed kan realiseres inden 1. april 2021, og bygningsarbejder kan være igangsat 1. april 2020.

Besøgscentret forventes indviet i slutningen af 2021.

sky

 

Skriv en kommentar