(Last Updated On: 20. januar 2020)

Nicklas og Michael Askø fra firmaet Stantek er en af de stevnske virksomheder, som har succes. (Arkivfoto: Klaus Slavensky)

Erhverv: Virksomheden Lead Supply, der er en såkaldt tech-virksomhed, som bl.a. servicerer finanssektoren, har netop offentliggjort en undersøgelse om iværksætteri.

Her troner Stevns blandt de ti bedste kommuner.

Sjælland er bedst

Ranglisten over flest iværksættere per indbygger i den erhvervsaktive alder (18-64 år) viser, at der er Sjælland, og så er der resten af landet.

Siden finanskrisen har de sjællandske kommuner leveret en magtdemonstration indenfor iværksætteri, forklarer Lead Supply, der bygger sine tal på bl.a. Danmarks Statistik.

Østdansk dominans

Den nye top 25-liste over de danske kommuner, der skaber flest virksomheder i forhold til indbyggertallet i den erhvervsaktive alder, viser at 21 af kommunerne er sjællandske, blot fire er fra resten af landet.

Københavns størrelse spiller en stor rolle, men den forklarer ikke alt, lyder det fra Erhvervshus Sjællands direktør, Mads Váczy Kragh.

Stevns indtager 8. plads

Mindre befolkningstætte kommuner som Stevns, Lejre og Gribskov er også i top-25 år efter år.

– Sjælland har flere fagligt uddannede indenfor bygge- og anlæg end resten af landet. Her fostres mange af vores iværksættere. Men vi topper også indenfor service, it og viden, hvor forholdene ligner resten af landet. Det skyldes, at flere af vores kommuner høster frugten af mange års iværksætterindsats, siger Mads Váczy Kragh.
Stevns Kommune ligger blandt de 10 bedste, som nummer otte ud af 47 kommuner.

Nye virksomheder overlever

Undersøgelsens resultat vækker glæde hos både erhvervschef Thomas Christensen fra Stevns Erhvervsråd, og hos formanden for kommunens Arbejdsmarked, Erhverv og Turismeudvalg.

– Det er særligt positivt fordi vi ved, at vores nye virksomheder er gode til at skabe arbejdspladser, og de overlever, siger Thomas Christensen, som understreger, at iværksætteri er af afgørende betydning for Stevns.

– Vi har ikke store muligheder for tiltrækning af store virksomheder og mange arbejdspladser på én gang, vi har simpelthen ikke pladsen, så mange nye virksomheder, der har høj jobskabelse, og som overlever, det er vejen frem for Stevns, forklarer Thomas Christensen.

Solidariske iværksættere

Arbejdsmarkedsudvalgets formand, Mikkel Lundemann Rasmussen (C) finder, at borgerne på Stevns har en stærk iværksættertrang, som bl.a. skyldes, at der er en kultur på Stevns, hvor man hjælper hinanden og ikke ser skævt på den, som forsøger og måske fejler.

– Iværksætterkulturen kommer ikke af sig selv og vi skal holde den i live og udvikle den, siger Mikkel Lundemann og uddyber:

– Det gør vi både gennem iværksættervejledningen hos Stevns Erhvervsråd, men også på tværs af erhvervslivet, hvor der er en tradition for, at man giver hinanden opgaver, deler netværk og skaber stærke tillidsfulde relationer.

Kommunale udbud

Både Thomas Christensen og Mikkel Lundemann finder fordel i, at Stevns ligger tæt på København, især for bygge- og anlægsbranchen, hvor Stevns er kendt for at have nogle dygtige og stabile håndværkere.

Stevns Erhvervsråd har desuden et iværksætterprogram, som sammen med Stevns Kommunes erhvervspolitik, understøtter virksomhederne.

Et eksempel på dette er, når Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune inviterer til informationsmøde om kommunale udbud onsdag den 5. februar, hvor lokale

virksomheder kan byde ind på kommunens kommende nyetableringer, renoveringsarbejder og vedligeholdelsesarbejder.
sky

Skriv en kommentar