(Last Updated On: 12. september 2017)

Med en fuldt booket kalender burde Johnny Andersen hedde Drivkraft til mellemnavn. På onsdag den 20. september fylder han 60 år

Johnny Andersen viser her  cyklernes svar på Rolls Roycen, en Avenue med alustel, unik geometri og flot design. (Foto: Rikke Michael Hansen) 

Hårlev: Bor man i Hårlev, kan man næsten ikke undgå at have mødt eller hørt om Johnny Andersen – ham med Johnnys Cykelrep., alias Cykeljohnny. Og ophavsmand til Hårlevmesserne, formand i Hårlev Borger- og Erhvervsforening, bestyrelsesformand i Stevns Frivillighedscenter, kandidat for Nyt Stevns og meget mere.

På onsdag den 20. september fylder han 60 år.

I farfars fodspor

Som syvårig flyttede Johnny Andersen – med forældre og søskende – fra Lolland til Hårlev, hvor forældrene, Kurt og Lisbeth Andersen oprindeligt stammer fra. Og han har boet i den sydøstsjællandske stationsby lige siden.

Skolegangen varede til og med 8. klasse og blev gennemført på Hotherskolen.

– Både min farfar og min morfar var selvstændige. Det ville jeg også være, så jeg gik ud af skolen som 15-årig – trods voldsomme protester fra mine forældre, fortæller Johnny.

Farfaren var udlært mekaniker, og Johnny valgte at gå i samme retning. Han fandt en læreplads i Hårlev, og blev siden udlært fra Himlingøje Autoværksted. Efter tre år som mekaniker hos Lundsbjerg Auto rykkede den unge mekaniker videre til Folkevogn i Store Heddinge.

– Allerede ved jobsamtalen, som var i oktober, fortalte jeg, at jeg havde planer om at starte som selvstændig i foråret. Men de valgte at ansætte mig alligevel, husker Johnny tilbage.

Selvstændig som 21-årig

Og Johnny holdt ord. Et halvt år senere, da var han 21 år, startede han egen forretning. Banken ville dog ikke låne til et autoværksted, så bilerne blev skiftet ud med de tohjulede. I 1980 købte den unge iværksætter cykelværkstedet i Hovedgaden 60 og åbnede »Johnnys Cykelcenter«.

Som det sker for de fleste, så mødte også Johnny kærligheden, de købte hus i Hovedgaden 4 – og cykelforretningen flyttede med.

Halfester og Hårlevmesser

Men den unge forretningsmand havde mod på mere. I 1983 blev forpagtningen af cafeteriet i Hårlevhallen ledig, Johnny søgte og fik opgaven.

– Jeg tænkte jo, at det passede perfekt. Dengang var hallen åben fra september til marts, og i vinterhalvåret var der ikke så meget at lave i cykelforretningen, forklarer Johnny.

Uden den store erfaring indenfor bespisning – men med stor hjælp fra sin mor, Lisbeth, som for øvrigt arbejdede for slagter Kaj – blev cafeteriet ført videre. Og opgaverne blev udvidet til også at bespise store selskaber, første gang med 600 fra Carlsberg Pensionistforening og flere store arrangementer fulgte, det største med 900, som deltog i GN Store Nords julefrokost – og 50 damer var hyret ind til at hjælpe.

Johnny var også frontløber på Hårlevmessen, som første gang blev afholdt i 1985 og fortsatte frem til midten af 90’erne. Det blev en bragende succes med cirka 60 stande og 3.000 besøgende over weekenden

Op- og nedture

Også på hjemmefronten blev der udvidet, med to døtre, Pernille og Cathrine.

– Vi fik Pernille i 1986, Cathrine i 1988 – og i 1990 blev jeg skilt, fortæller Johnny.

De næste år kørte han cykelforretningen videre i nummer 4, frem til 1999, hvor det grundet personlig sygdom var nødvendigt at holde en pause fra det hele i en årrække.

Efter en hospitalsindlæggelse i efteråret 2008 vendte Johnny tilbage til livet, bogstaveligt talt, for hospitalets personale vurderede ikke, at han havde de store chancer for overlevelse. Men de tog fejl – heldigvis.

Sommeren efter flyttede Johnny ind i en lejlighed i Hovedgaden 1C. Gå-på-modet og iværksættertrangen var intakt. Her fik han først tilladelse til at indrette cykelværksted i garagen, som hørte til lejemålet. Siden er forretningen udvidet med flere værksteder og et udstillingslokale i Hovedgaden.

Fritiden går med foreningsarbejde

Vendingen »et aktivt foreningsmenneske« er i den grad en beskrivelse, der passer på Johnny.

Allerede som ung blev han – på opfordring fra den afgående formand – valgt til formand for den lokale bordtennisklub Hårlev BTK, en post som han bestred i en lang årrække.

Og det var ikke den eneste gang han blev opfordret til at træde til. Måske skyldes det han altid umiddelbare facon og direkte tale, som kan få alle til at gå i samme retning.

I 2010, da Hårlev Erhvervsforening var tæt på en opløsning, pegede flere på Johnny Andersen som manden, der skulle føre foreningen videre.

– Under forudsætning af, at foreningen blev udvidet til også at omfatte borgerne, sagde jeg ja til at arbejde videre med foreningen, fortæller Johnny, der stadig sidder som formand i Hårlev Borger- og Erhvervsforening (HBE) – omend han har bebudet, at han ønsker at trække sig ved næste generalforsamling.

Og krumtappen i HBE har alle årene været cykelhandleren. Når der er sommer- og høstsalg, cykelløb og juletræstænding, er Johnny med. Flagallé, blomsterkummer, udviklingen af Hårlev Byskov, snart med toiletforhold og mobilscene er også i høj grad Johnnys fortjeneste – blot for at nævne nogle af resultaterne.

Bestyrelsesposterne tæller også bestyrelsesmedlem i SuperBrugsen Hårlev, formand for bruger- og pårørendegruppen i Hotherhaven, bestyrelsesformand i Stevns Frivillighedscenter og senest bestyrelsesmedlem i den lokalpolitiske liste Nyt Stevns, som han også har valgt at stille op for til efterårets kommunalvalg. Sidste år blev han endvidere optaget i Rotary Hårlev-Karise.

Mere fritid eller politik?

På spørgsmålet »Hvad driver dig?«, svarer Johnny uden betænkningstid:

– Sådan har jeg altid været. Hvis man skal have en chance for at overleve, så må man gøre noget.

Og det har han gjort. Johnny sidder sjældent stille, langt størstedelen af hans fritid går med foreningsarbejdet og nu også politik.

Hvad fremtiden bringer, er endnu uvist, det vil udfaldet af efterårets kommunalvalg vise. Men uanset resultatet har fødselaren et ønske om at drosle ned på foreningsarbejdet.

– Jeg kunne godt tænke mig mere fritid og tid med familien, siger Johnny, som dog godt er klar over, at det ikke bliver aktuelt, såfremt han bliver valgt ind.

Den nære fremtid er til gengæld ikke uvis. Den runde fødselsdag markeres med åbent hus i cykelforretningen i Hovedgaden 1C fredag den 22. september mellem kl. 13 og 16, hvor alle er velkomne til at kigge forbi og hilse på. Dagen efter skal der være privat fest for familien og vennerne.

Herfra skal lyde et stort tillykke til Johnny med de 60 år.
rmh

 

Skriv en kommentar