(Last Updated On: 18. maj 2022)

Nyt initiativ skal holde kommunen ren.

Af Klaus Slavensky

Materielgårdens Henrik Hedegård demonstrerer her hvor enkelt affaldsinitiativet er. Saml det i en pose, sms eller ring hvor posen er, og Materielgårdens folk afhenter den. Man kan også få den flotte vest med logoet “Stevns Affaldshelte”, så man er synlig og tilmelde sig fællesskabet på en gruppe i Facebook. (Foto: Klaus Slavensky)

Miljø: Stevns Affaldshelte er ikke en organisation, ikke en forening, ikke en klub, men bare enkelt borger på Stevns der vil noget godt for vores Stevns.

Sådan står der på et nyt Facebook-opslag, under gruppen Stevns Affaldshelte, og selv om det ikke er Stevns Kommune som står bag, så skyldes initiativet leder af Materielgården, Henrik Hedegård.

Saml affald og ring

Det hele startede på den store nationale affaldsindsamlingsdag, som er arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening.

– Der er mange lokale ildsjæle, der allerede nu går rundt og samlet affald op, så derfor kan man med fordel “organisere” det, men det er et privat initiativ, ikke kommunalt. men vi bakker op om det, og har produceret flotte veste med logoet “Stevns affaldshelte”, fortæller Henrik Hedegård.

Det er allerede tilknyttet borgere fra St. Tårnby og Magleby, og i Hårlev kan man både hente veste og sække hos Johnny Andersen i Cykelbixen i Hovedgaden 1C.

Metoden er enkelt: Man tager f.eks. en såkaldt ’hapser’ og finder en selvvalgt rute på en villavej, i en by, i skov, strand eller park, hvor man ellers går ture alligevel, og så samler man henslynget affald op. Kommer det i en pose, fotograferer det og sender den til Materielgården.

– Har man en smartphone, så kan man sende besked på appen “Giv et praj”. Tag foto af affaldet, skriv hvor posen står og så henter vi den. App’en fortæller automatisk at beskeden skal sendes til os i Stevns. Man kan også ringe eller sende en sms på 56 57 52 90 eller sende en mail til: matgaa@stevns.dk, oplyser Henrik Hedegård, der tilføjer, at det er okay med blandet affald. man behøver ikke sortere det.

– Det vigtigste er at det fjernes. Jeg har talt med flere af Stevns’ forsamlingshuse, og de første 4-5 stykker er interesseret i at være med, og vil kunne udlevere veste og sække, og fungere som en slags ’depoter’ for uønsket affald, som Materielgården så henter, lyder det fra Henrik Hedegård.

DN: Respekt!

Det nye initiativ vækker begejstring hos formanden for Danmarks Naturfredningsforening (DN) på Stevns.

– Det er en superfedt initiativ. Her kan folk med god vilje gå alene eller i fællesskab og gøre naturen renere. Det geniale er, at man ikke behøver at affaldssortere, og så detaljen med at Materielgården afhenter det. Så hatten af, respekt! , lyder rosen fra Michael Løvendal Kruse, der understreger, at fordi der er folk, som har viljen til at samle affald op og hjælpe os allesammen, så bør budskabet være: Lad være med at smide affald på gader og i naturen.

Skriv en kommentar