(Last Updated On: 14. februar 2020)

Der er opsat ikke mindre end ni nye låger hele vejen rundt om Sankt Katharina Kirke. (Foto: Klaus Slavensky)

Store Heddinge: Den smukke gamle Sankt Katharina Kirke i Store Heddinge har fået nye låger i den massive middelaldermur, som omgiver både kirke og kirkegård.

Det vil sige, ikke helt nye, for de har hængt der siden 22. december og er stadig knirkefrie.

Låger eller måger?

En ivrende, venlig dame besøgte Stevnsbladets redaktion for at dele sin begejstring over det smukke smedehåndværk.

“Det skal I da tage et foto af, så alle kan se hvor fantastisk flotte de nye låger er”, lød opfordringen, som Deres udsendte først hørte som ’måger’.

Og på mande måder hænger de nye kirkelåger smukt svævende mellem kridtstenenes mærværk, som om de netop fløj som måger langs klinten.

Håndværkerkunst og humor

Hvem skal have æren for dette håndværk?

Det skal Michael Askø fra Stevns virksomheden Stantek, som fortæller at de sorte stållåger tog en måneds tid at lave. Men først skulle de designes, og så gjaldt det bare om “at smede, mens jernet var varmt”, som fagmanden Askø sagde med smittende håndværkerhumor.

Hjulet er et symbol

Michael Askø har gjort det før, det med det kunstneriske.

Som dengang i 2014, hvor billedhugger Hein Heinesen fik den lokal smed fra Stantek til at hjælpe sig med en fire meter høje bronze-skulptur “Treenigheden”, der blev opstillet ved bispegården i Lolland-Falsters Stift.

– Sankt Katharina var jo en kristen helgen og martyr, som endte på hjul og stejle, så derfor har vi lavet symbolet med hulet i lågerne, fortæller Michael Askø, som også beretter at de havde overvejet at sætte spidser på toppen, men “så ville det være et kedeligt signal om adgang forbudt”.

Og det er der absolut ikke, og det er heller ikke forbudt at tage en tur forbi Sankt Katharina Kirke og nyde det gedigne stevnske håndværk.

sky

 

Skriv en kommentar