(Last Updated On: 17. april 2018)

Kirsebærknopperne er kommet frem, om lidt vælder de smukke, hvide blomster ud i sollyset. Carsten Schrøder (tv) og Hans Jørgen Køppen har passet og plejet de berømte stevnskirsebærtræer i flere år, og de er i den grad parate til at komme i jorden. (Foto: Klaus Slavensky)

Køge: Man kan stadig erhverve sig træer med de oprindelige stevnskirsebær. På bl.a. Thymes Planteskole i Gl. Hastrup.

Tre år gamle træer

Foråret titter frem, kirsebærtræerne blomster ikke endnu, men det sker i løbet af to-tre uger, fortæller indehaver af Thymes Planteskole, Hans Jørgen Køppen, om sine treårige træer, som er klar til at komme i jorden.

– Foråret er i mine øjne det bedste tidspunkt at plante dem på, forklarer Hans Jørgen Køppen og uddyber:

– Man får et helt vækstår foræret, og så har de tid til at slå rødder, før vinteren sætter ind. Samtidig får man glæde af træet hele sommeren, lyder det fra planteskoleejeren, der bedyrer at træet kan plantes fra april til juni.

En ægte genbank

Thymes træer er godt to-tre meter høje. Avlet på Vesterskovgård, som har udviklet en genbank af ægte stevnskirsebær. Prumus Ceresus.

Den gode, sure smag, den flotte, rød-sort farve.

– Vi har altid haft Stevnskirsebærtræer, fortæller Carsten Schrøder, som er den tidligere planteskoleejer, men som stadig giver en hånd med.

– Vi får træerne som ét-årige, plejer og passer dem, og sælger vel 10 til 15 træer om året, siger Carsten Schrøder.

Stammen bevares

Forskellen på stevnskirsebær og andre kirsebær er, ifølge planteskolefolkene, at de er sundere og selv om de er små, så smager de af dobbelt så meget, når de modner i august.

– De er ikke så pjattet med for våd jordbund, lyder det fra Hans Jørgen Køppen, der også kan fortælle, at han ikke klipper stammerne ned, som det sker mange andre steder, men bevarer den naturlige længde og dermed den flotte krone.

Med i haveplaner

Det med udseende har betydning for det stigende antal af havearkitekter, som ifølge Thyme-folkene bruger Stevnskirsebærtræet i haveplanerne, og det gælder både for by- og landbokunderne.
sky

 

Læs også

Tidligere artikler i serien kan læses her:.

Skriv en kommentar