(Last Updated On: 10. januar 2022)

Alt for meget tid går med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer. Ordene kommer fra statsministerens nytårstale, da hun talte om ældreplejen. Ditto dem i overskriften. Og sagde statsministeren ”Det vil kræve stærkere ledelse. Konkrete problemer skal løses lokalt. Ikke med mere lovgivning”. Og hånden på hjertet, så har vi ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent. Citat slut.

I talen talte statsministeren direkte til de nye borgmestre. Og uden tvivl hørte vores egen borgmester Henning Urban Dam (S) her på Stevns også talen. Og har sandsynligvis også læst den flere gange. Det ville være oplagt af Borgmester Henning Urban Dam at bruge denne tale, som grundlag for sin egen åbningstale i Stevns Kommunalbestyrelse, for ingen vil være imod netop dette punkt, hvor også Stevns har svigtet ældreplejen på nogen punkter.

I Stevns skal kommunen i gang med at bygge et nyt plejecenter, i Store Heddinge. Her vil det være oplagt med nye tanker og signaler. Netop at kalde dette nye, ikke plejecenter, men for plejehjem. Vores sprog med vores ordvalg er medskaber af vores virkelighed. Ja skaber den. Et plejehjem fortæller os, at for de borgere, der bor der, er plejehjemmet deres faste bolig. Hvor den ældre hører til. Ordet hjem fortæller også, at der er tale om, dette er den ældres private rum. Hjemmet er det sted, hvor den ældre modtager familie og venner som gæster.

Hjemmet er det sted, hvor man trækker sig tilbage for at søge hvile, ro, hygge og meget mere. Hjemmet er det sted, hvor vi selv bestemmer rigtigt meget. Hvor plejepersonalet også er gæster, og skal agere som sådanne.

Ved at benævne boligen som plejehjem, tager vi udgangspunkt i stedet, som et hjem for et andet menneske. Som center tænker vi stedet, som en arbejdsplads for personalet. Derfor også, vil plejehjem skabe holdninger og handlinger, der er vigtige at få implementeret. Naturligvis ikke kun i Store Heddinge, men på alle Stevns ældreboliger. Et vigtigt skridt for Stevns Kommune.

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2
Strøby Egede

Skriv en kommentar