(Last Updated On: 3. august 2021)

Royal reception i Grønningen

 

 

Allan Bo Jensen i aktion. Han har lavet en ‘dummy’ til klintekongens hoved, som nok skal donores til det nye Folklore Museum. Træarbejdet foregår i Grønningen i Holtug, og kan med behørig sikkerhedsafstand beses hele denne uge. (Fotos: Klaus Slavensky)

Af Klaus Slavensky

Folkekunst: Fredag den 6. august kl. 14 afholder Holtug Borgerforening festivitas for selveste Klintekongen, som i århundreder har regeret over Stevns og omegn.
Receptionen sker i anledning af afsløringen af et ganske særligt folklore kunstværk.

Et folkeligt projekt

Klintekongen er i disse dage ved at blive skåret ud af en egetræsstamme af den kendte fynske kunstner Allan Bo Jensen, som for nyligt lavede skulpturer af Odin og Thor i Solgårdsparken i Strøby Egede.

Og på fredag kl. 14 bliver hele herligheden fejret og afsløret. Projektet er blevet muligt efter en ti dages lang borgerindsamling som gav 20.852 kroner, og Holtug Borgerforening har fået bevilget 41.500 kr. fra kulturpuljen i Stevns Kommune. Udvikling Stevns og Region Sjælland har i samarbejde med borgerne i Holtug udviklet ideen om Klintekongens magiske have i forbindelse med projektet ”landsbyernes naturlige fortræffeligheder”.

Kage til skulptøren

Arbejdet startede mandag den 2. august og Stevnsbladets udsendte var forbi og blandede sig med flere andre som havde fundet vej til det ’arbejdende kunstværksted’.
Allan Bo Jensen holder en kort pause og taler med Inga og Villy Petersen om hvordan skulpturen bliver børnesikker, idet ”Klintekongen” selvfølgelig bliver oplagt at klatre på, men Allan Bo Jensen har mange års erfaring i at lave trædyr som f.eks. legeplads vipper og gynger.
Ægteparret Inga og Villy Petersen, som i årtier drev Forsamlingshusets i Holtug var der og kræsede om kunstneren Allan Bo Jensen med hjemmelavet chokoladekage, og Villy havde fået den gode idé at når skulpturen var færdig, så skulle den hvile på ægte stevnske kridtsten. Det er jo ikke for ingenting, at Villy Petersen i 2014 fik Stevnsprisen for sit enestående og store lokale engagement for Stevns, for Holtug og ikke mindst for Koldkrigsmuseum Stevnsfort, hvor han stadig er guide.
– Uhmm, den er god, lyder det fra Allan Bo Jensen, som snupper endnu et stykke kage.
– Spis bare, jeg kan lave en ny i morgen, svarer Inga før træskulptøren sætter hjelm og høreværn på, fatter saven og går hen til den 8 tons tunge egestamme, som stammer tilbage fra 1700-tallet, hvor Holtugs Forsamlingshus så dagens lys som en af Frederik 4.’s rytterskoler.

Sådan ser skisten til skulpturen ud. Klintekonge med kirke i baggrunden. 

Den magiske have

Den massive egestamme bliver beskåret til godt 5 meter når skulpturen på Grønningen er færdig.
Østsjællands Museum er kommet med input til Klintekongens udseende, Stevns Naturcenter arrangerer aktiviteter på området, og borgerforeningen vil samarbejde med Stevns´ nye Folklore museum om formidlingen af Klintekongen.
Holtug Borgerforening vil udvikle Grønningen til en magisk have med frugttræer, Klintekonge og gøre stedet til vores primære udendørs mødested med borde/bænkesæt, shelter og grill m.m. Sikring af biodiversiteten skal kombineres med rekreativ udnyttelse.
Og den står borgerforeningens seniorgruppe for, idet Inga og Villy Petersen sammen med 8 andre mødes hver anden tirsdag og vedligeholder den grønne oase, som tidligere var lokal losseplads.
Borgerforeningen vil afholde arrangementer, der styrker fællesskabet, fortæller Holtug Borgerforenings formand, Hans Kristensen.
– Det kan være kurser i beskæring, presning af æbler til most til vores fællesspisninger, børne Sankt Hans, fastelavn, juletræstænding, sommerfest, åben grill med lokal musik, og ja kun fantasien sætter grænser! På et højere plan understøtter projektet områdets bosættelse, branding og generelle udvikling. Efter en tur på Grønningen vil gæster få lyst til at bosætte sig i Holtug, lyder det optimistisk fra Hans Kristensen.

Skriv en kommentar