(Last Updated On: 12. november 2018)

Menys købmand pointerer ydmyghed som et vigtigt nøgleord i forhold til kunderne, og indvilligede i at stå foran vinafdelingen, da fotografen overbeviste ham om, at der ikke fandtes noget festligere end at have et godt vinudbud til kunderne. (Foto: Klaus Slavensky)

Rund fødselsdag: Morten Pedersens slags har eksisteret i århundreder, som urte- og bissekræmmere, som høkere, som handelsrejsende og fra 1400-tallet som købmænd.

Morten ”Meny” Pedersen er en helt speciel af slagsen, og den 22. november fylder han 60 år.

Ser fornuftigt ud

Der er trængsel i Meny i Store Heddinge, både af kunder og ansatte.

Morten Pedersen har 40 medarbejdere, og har en øje på hver finger: ”Og de kasser skal lige ned til Minna”, lyder en besked, før han har tid til at tale om det fag, som har været hans liv i over 40 år.

– Det ser fornuftigt ud, lyder svaret på spørgsmålet om, hvordan det gik med gårsdagens hovedstatus.

Det lyder helt jysk, men Morten er fra Stevns, og bor nu i Karise.

Mange års fagerfaring

Far Pedersen var købmand i Strøby, så sønnen Morten fandt helt naturligt en plads i Karise Brugs i 1975.

Siden gik det slag i slag til Alkestrup, Fuglebjerg, Stenlille, Værløse og undervejs retur til Karise.

Han har også været daglig leder af campingpladsen på Fedet i Faxe i 14 år, samtidig med at han var brugsuddeler, og ved siden af måtte klare regnskab for op mod syv foreninger, for Morten Pedersen har aldrig kunnet undslå sig at være en del af det lokale foreningsliv.

Faste kommunale kunder

I 2006 kom han tilbage til Stevns, og har siden resideret hos SuperBest, nu Meny i Østergade 7 i Store Heddinge.

På førstesalen er kontoret, foruden computeren, fuld af ringbind, for Morten Pedersen er generationen, som ”bogfører” i hånden.

– Søren, hent lige min briller, siger købmanden, for han vil vise det sindige rutesystem, som han har udviklet, idet der leveres varer til mellem 30-40 institutioner på Stevns, og der køres 60-70 vareture hver tirsdag til private.

Den synlige leder

Men Morten Pedersen gemmer sig ikke bag skrivebordet.

– Du kan ikke leve af, at sidde og se på pc’en og læse indkøbsprogrammer, siger han og tilføjer:

– Synlighed er nøgleordet. Du skal gå foran som leder, og hele tiden huske på, at det vigtigste er kunder og service. Men medarbejderne skal også komme glade om morgenen, og gå gladere herfra om aftenen.

Købmandens dag er fra kl. 7-18, og weekender og ferier er fremmedord i Morten Pedersens alfabet.

– Vi havde en rigtigt god jule-event den 1. november, hvor vi havde åbent til kl. 22. Og vores gamle slagter Hans vandt konkurrencen om den bedste julesylte, lyder det faderstolt fra den 10 år yngre købmand.

Ingen papkasseslagter

Der er nemlig flere over 70 år, som arbejder i Meny.

– Det er vigtigt, at personalets sammensætning afspejler kunderne, forklarer Morten, og fortæller, at han netop har ansat to unge lærlinge, et af hvert køn.

– Det er dyrt, men man må tage et ansvar, siger han med et smil.

Og ansvar er i hvert fald ikke et fremmedord for Morten Pedersen, som sidder i den lokale handelsstandsforening, forsikringsselskab, og som sponsorerer Sierslev HK, og Store Heddinge Boldklub med det nye og flotte Meny Arena. For ikke at glemme støtte til Café Stevnen og Stop Mad Spild.

Købmanden i Store Heddinge er jovial på den gode måde, men hans øjne afslører også en skarp, besindig forretningsmand, som ved, at Meny har mange af de samme varer som andre butikker, men som gør en forskel med en rigtig slagter.

– Jeg vil ikke have en papkasseslagter, og vi satser på dansk kød, konstaterer han, som også forhandler lokale varer fra f.eks. Grønninggaard, honning fra Sigerslev og Mjødgård.

Fødselsdagsfest 22. 11.

Den sparsomme fritid bruges bl.a. som formand for Fugleskydningsselskabet i Karise, hvor man efter frokost skyder UG (uden gevær).

Fodbolden er lagt på hylden, da han fyldte 40 år, men til gengæld dyrker han »fedemandsgymnastik« to gange om ugen.

Sådanne historier har Morten Pedersen masser af, og mindst 10 gange under interviewet har han tilføjet ”Det er uden for referat«.

Mon ikke de mange forretningsforbindelser og kunder får nogle af de gode historier, når de kommer til fødselsdagsfest den 22. november, hvor købmanden har slået telt op foran Meny mellem kl. 14 og 16.30, og serverer kaffe og kage.

Om aftenen er der privat fest for familie og venner, de fire børn ”som alle er kommet godt i vej”, og børnebørnene, hvor det ottende er på vej.
sky

Skriv en kommentar