(Last Updated On: 18. februar 2021)

Scandinavian Cello School og Mogens Haugaards køer er med i DR’s ”Fællessang – hver for sig”

Af Klaus Slavensky

Mandag den 15. februar optog DR et indslag fra Mogens Haugaards kostald, som bringes i DR 1’s primetime-program “Fællessang” kl. 20 på fredag den 19. februar. (Foto: Louise Nordgaard)

Festligt, folkeligt og fornøjeligt: På fredag den 19. februar kan hele Danmark dele musikglæden med tidligere borgmester Mogens Haugaards stevnske køer i Lund, der siden sidste efterår har lyttet til klassisk musik.

Musik og følelser

Det er et projektsamarbejde mellem den verdenskendte musiker Jacob Shaw og den lokale politiker, som har skabt stor medieinteresse, og som nu medfører, at DR i bedste sendetid bringer et indslag om den særegne musiceren.

Indslaget i fredagens direkte fællessangsprogram handler om musik og hvorfor det er godt for mennesker, da musik når ind til vores følelser.

– Klassisk musik giver velvære, og når vi mennesker får ro og glæde, så smitter det af på vores omgang med dyr, og så bliver de også nemmere at håndtere, forklarer Mogens Haugaard om sit fælles projekt med Jacob Shaw, der har startet Scandinavian Cello School på Stevns.

Idéen med projektet er at fremme dyrevelfærd og desuden at kunne producerer bedre kød.

Folkemusik om dyr for dyr

Det er Kirstine Elise Pedersen og Mathæus Bech som håndterer cello og kontrabas, når DR viser indslaget fra stalden på Stevns. De to unge musikere har begge oprindeligt studeret klassisk musik, og de har begge en stor kærlighed til den nordiske folkemusik.

Derfor valgte de også en parafrase over en af vores mest kendte folkedansemelodier “Den toppede høne”.

– Vi spiller vores egen komposition ‘Den toppede turako’, som er en afrikansk høneart, for køerne, så vi blev i dyreriget, fortæller Mæthaus Bech, der i øvrigt er indstillet til DR2-musikprisen for initiativ til corona-koncerter.

Kulturstøtte fra Stevns Kommune

Under en rejse i Japan oplevede Jacob Shaw, hvordan man både masserede kvæget og spillede musik for dem, og så foreslog han Mogens Haugaard at tage ideen op. I dag spiller cellistskolen koncert for køerne en gang om ugen, når Jacob Shaw lader sine elever fra skolen øve foran køerne.

– Det er god træning for nye musikere, når de skal lære at spille foran mennesker, siger Jacob Shaw med et smil, der er ligeså bredt som en cellobue.

Jacob Shaw og Scandinavian Cello School har forberedt en opsøgende landsbykoncertturne, der netop har modtaget støtte fra Stevns Kommunes kulturpulje.

– Koncerterne i Haugaards stald er en del af dette, fortæller Jacob Shaw. Men først skal køer, musik og fællessang gå op i en højere enhed under fredagens DR-show.

– Det var en fantastisk oplevelse. Jeg var målløs. Det var et utroligt seriøst arbejde fra DR’s side med droner og flere timers optagelse af musikerne fra de kom til de gik. Ja, køerne stod nærmest og slikkede dem på buksebenet, fortæller en musikglad Mogens Haugaard, som efter forlydende skulle medvirke i programmet.

Skriv en kommentar