(Last Updated On: 11. januar 2022)

Samtidig viser DR dokumentarserie om arbejdet med farlige udviklingshæmmede

Stevnsfortet: I de senere år er antallet af beboere på specialinstitutionen for voksne udviklingshæmmede Kofoedsminde på Lolland steget markant.

Sidste år åbnede Kofoedsminde derfor en afdeling på Stevnsfortet, der desuden er en sikret institution for unge kriminelle under 18 år.  Og i sidste uge åbnede Kofoedsminde endnu en afdeling på den tidligere kaserne, der ligger lidt udenfor Rødvig og lige overfor Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Kofoedsminde har nu to afdelinger for voksne udviklingshæmmede på Stevnsfortet ved Rødvig. DR-udsendelserne er optaget på Lolland. (Foto: Klaus Slavensky)

De to Kofoedsminde-afdelinger, der hedder hhv.: Neptun og Uranus med hver 7 beboere ligger bagved institutionen for unge kriminelle. Der er skarp adskillelse mellem de to grupper af beboere.

To afdelinger på Stevns

Den 5. januar i år lancerede DR en ny dokumentarserie ”De særligt farlige”, som strækker sig over 3 episoder, hvor de sidste vises onsdag den 12. og 19. januar. Hele serien kan også ses på DR.dk
Kofoedsmindes hovedafdeling ligger i Rødby på Lolland, men der er to afdelinger på Stevns.

Neptun er en af Kofoedsmindes sikrede afdelinger. Den ligger i en af den sikrede ungdomsinstitutions Stevnsfortets tidligere afdelinger. Der er plads til 7 beboere på Neptun i hver deres værelse. Afdelingen er bygget i et plan. Neptun har adgang til have og lukket boldplads, der ligger inden for et sikret hegn.

Den nye afdeling Uranus åbnede den 1. januar på Stevnsfortet.

De særligt farlige

I Danmark kan man ikke komme i fængsel, hvis man er udviklingshæmmet – ligegyldigt hvilken kriminalitet, man har begået.

I stedet bliver man dømt til anbringelse, og de farligste kriminelle udviklingshæmmede i Danmark ender på den sikrede institution Kofoedsminde. Beboerne er hovedsageligt dømt for vold, seksualforbrydelser, drab og brandstiftelse. Der er ca. 500 medarbejdere til de knap 100 beboere.

Det er Kristian Almblad, DR’s korrespondent i Sydamerika, som er vært på serien. Han lavede en dokumentar ”For farlig til frihed” om Kofoedsminde i 2007.

Han besøger og taler med nogle af de indsatte på Lolland, og der tegnes et portræt af mennesker, der drømmer om nye chancer i samfundet.

Kollektiv betaling

Alle landets kommuner finansierer de sikrede pladser på Kofoedsminde fordelt efter indbyggertal. Den enkelte kommune har samme udgift til pladserne uafhængig af, om de har borgere på stedet. I 2020 giver det en udgift på ca. 47,5 kr. pr. borger.

For Stevns’ vedkommende dækkes blot 0,38 pct. af disse samlede udgifter, som landets kommuner solidariske hæfter for, hvilket svarer til 55.000 kr. per år eller 0,41 øre per borger.
sky

 

Skriv en kommentar