(Last Updated On: 5. april 2022)

Et computerspil med spioner fra den kolde krig, omplantet til Koldkrigsmuseum Stevnsforts udendørs terræn var så nyskabende, at det i forrige weekend sikrede museet og spiludvikleren fornyelsesprisen på festivalen Historiske Dage. Spillets univers skal genopstå i museets escape room.

Koldkrigsmuseum Stevnsforts inspektør Iben Bjørnsson med fornyelsesprisen, som festivalen Historiske Dage hvert år uddeler til årets mest nyskabende, overraskende og anderledes formidling af historien. (Foto: Østsjællands Museum)

Rødvig: For to år siden lancerede Koldkrigsmuseum Stevnsfort et nyt spil for sine besøgende: Cosmic Top Secret, som også var på programmet i den følgende sæson 2021.

Forrige lørdag blev museet og spillet hædret på festivalen: Historiske Dage, som blev afholdt i Øksnehallen i København. Her modtog spillets udvikler: Trine Laier sammen med museumsinspekør Iben Bjørnsson og historiker Anders Knudsen prisen for årets historiske fornyelse.

– Vi er superstolte over at få prisen for noget, som ikke er set før. Den var vildt sjov at lave, og det er skønt, at andre også synes det, siger Iben Bjørnsson, der modtog prisen af Historiske Dages leder Henrik Thorvald Rasmussen.

Cosmic Top Secret var blandt fem nominerede projekter. Udover hæderen følger der 10.000 kroner med prisen.

Analog bane i militærterrænet

Festivalen uddeler hvert år prisen til den mest nyskabende, overraskende og anderledes formidling af historien. Og ved at flytte et computerspils spionunivers ud på den virkelige, militære lokation skabte museet noget helt nyt.

En af Cosmic Top Secrets baner foregår nemlig i computerspillet på Stevnsfort, som under den kolde krig var et underjordisk forsvarsanlæg. Derfor var det oplagt at flytte universet over på det virkelige Stevnsfort og udover spillets fem baner blev en sjette, analog bane bygget ude i terrænet, forklarer Iben Bjørnsson.

Trine Laiers forældre arbejdede begge for Forsvarets Efterretningstjeneste under Den Kolde Krig. Hendes far forbindelsesofficer i det, der dengang hed Region 5. Spillet bygger især på hans fortællinger om arbejdet i efterretningstjenesten dengang, og i Trine Laiers spil skal Agent T forsøge at opklare mysteriet om, hvad der skete med hendes forældre under Den Kolde Krig.

Genopstår i museets escape room

Iben Bjørnsson oplyser, at Cosmic Top Secret senere genopstår i en anden form i museets escape room, der ligger i en tidligere efterretningsbunker på fortet. Banen, der vandt prisen, tog museet ned i 2021 efter to år.

– Den var teknisk kompliceret og bestod af en del udstyr, som ikke så godt tålte vind og vejr. Vi havde gamle drejeskivetelefoner, som det var sjovt at se de unge gæster forsøge at betjene, siger Iben Bjørnsson.
rmh

Skriv en kommentar