(Last Updated On: 17. juni 2019)

Kim Brian Olsen i Lille Heddinge siger velkommen til gæster som vil bruge hans baghave. Men det skal ske via Facebook-initiativet, som over 12.000 har tilsluttet sig. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: På få uger har over 12.000 husejere tilsluttet sig et landsdækkende netværk af folk, der frivilligt åbner deres baghaver for rejsende, som mangler et sted at overnatte.

“Brug min baghave” lyder invitationen, som bygger på gæstfrihed, uden forpligtelser.

Skønt at møde mennesker

Flere beboere på Stevns har tilbudt at åbne deres baghave, og Stevnsbladet har talt med to af disse flinke folk.

– Hvorfor ikke? Svarer Kim Brian Olsen fra Lille Heddinge, på spørgsmålet om hvorfor han har tilsluttet sig netværket, som er 100 pct. baseret på gæstfrihed, næstekærlighed og frivillighed.

– Jerg ser ingen grund til at lade være. Det er skønt at møde mennesker, og er jeg hjemme, så kan man hygge sammen, og måske byde på en kop kaffe eller tænde op i grillen, lyder det fra Kim Brian Olsen, som var en af de første der tilsluttede sig konceptet.

En ny slags turisme?

Han sidder i sin hyggelige have, der huser katte, høns og kaniner og sågar en hjemmelavet mini-golfbane.

Så der er hyggekroge nok og mulighed for at blive vækket af hanegal.

– Der er ingen krav til faciliteter. Det eneste man som gæst kan forvente, er et stykke græs, og det stiller jeg til rådighed. Resten er bonus, forklarer Kim Brian Olsen.

– Jeg er spændt på at se om det slår igennem på turismen til Stevns, siger han.

Stevns er en del af den nationale cykelrute 9, „Berlin-København ruten”, og måske er det netop cyklende turister, som vil benytte sig af ordningen, som er en slags privat version af den svenske “allemansrätt”, men det kræver en aftale med ejeren.

Vil gøre nogle glade

En anden stevnsbo har ligeledes lidt baghave til rådighed i Hårlev, og det er Hanne Brønd Holst.

– Vi tænkte en del over det, for vi har blot en lille byhave, men hvor der er “hvor der er hjerterum, er der husrum”, siger hun.

Hanne Brønd Holst har netop fået en bistade, for at bakke op om Stevns som en bivenlig kommune, og nu er der også plads til teltgæster.

– Man kan sige ja eller nej, og så kan man jo mærke efter om det er nogen som tænker “fed fidus”. Men jeg tror, at folk gennemgående er gode og venlige, understreger Hanne Brønd Holst, som også er medlem af Facebookgruppen “Næstekærlighed og sammenhold”.

– Jeg synes, at man i tider med hadefuld politisk tale skal hjælpe hvor man kan, og gøre nogle glade, er hendes budskab.

Konkurrence til B&B?

Overnatningen skal være gratis, og det er op til den enkle haveejer, hvem, hvad og hvornår, baghaven er åben for gæster.

“Men er det ikke ulige konkurrence til f.eks. Bed&Breakfast-virksomhederne?”, vil Stevnsbladet vide.

– Det kan godt være, men de har ikke monopol på at stille overnatningsfaciliteter til rådighed, svarer Kim Brian Olsen og tilføjer:

– Måske er det endda en hjælp til B&B, der i perioder kan være overbooket.

Hanne Brønd Olsen svarer: Ja, gør det noget?! Det er jo ikke så komfortabelt. Jeg ville ikke selv gide vandre rundt med telt og sovepose på ryggen.

Over 12.000 er med

“Brug min baghave”-initiativet havde ved redaktionens afslutning over 12.000, som havde tilsluttet sig.

Og i denne uge tager Hanne Brønd Olsen til initiativtageren Pernille Kaas i Ringsted for at hjælpe med at pakke små klistermærker med et logo, der består af nogle fodspor i et hjerte, til at sætte på postkassen, så man ved, at her er der et stykke gratis græsplæne og venlighed som bonus.

sky

 

Skriv en kommentar