(Last Updated On: 23. april 2021)

Projektet og stevnsskaberliv.dk har fået sit eget logo med markfirbenet som den centrale stemme for biodiversitet i Stevns. Se derfor markfirbenet som Stevns’ ambassadør for biodiversiteten, som lider og er i tilbagegang. (Logo: Stevns Kommune)

Stevns: I kampen for mere biodiversitet valgte Stevns Kommune i sidste måned at melde sig til den landsdækkende konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.

Nu lancerer kommunen et nyt projekt med den digitale platform ’Stevns skaber liv’, hvor borgerne bl.a. kan hente inspiration til, hvad man selv kan gøre for at give naturen en hjælpende hånd. Målet er at skabe flere levesteder og større artsrigdom, for når levestederne forsvinder, så forvinder også dyr og planter.

– I Fiskeleret i Stevns Klint ser vi, som det bedste sted i verden, resultatet af den sidste store massedød for 66 mio. år siden. Og selvom det måske lyder lidt melodramatisk, at kalde de problemer med biodiversitet, vi oplever i verden i disse år for ’massedød’, så er sammenligningen ikke helt skudt ved siden af, for mange arter af både dyr og planter er i kraftig tilbagegang med risiko for helt at uddø. Derfor skal vi gøre noget nu, og derfor giver vi i Stevns Kommune vores bidrag med projektet ’Stevns skaber liv’, som skal skabe flere vilde levesteder og større artsrigdom, udtaler borgmester Anette Mortensen (V) i en pressemeddelelse fra Stevns Kommune.

Flemming Petersen (V), der er formand for Plan, Miljø og Teknik supplerer:

– Jeg hører nogle gange, at mere vild natur ikke er pænt at se på, men det er jo som øjnene ser. Og måske skal vi alle samen også arbejde lidt med vores forestillinger om, hvordan naturen skal se ud? Vi har vænnet os til en ’tæmmet og kontrolleret’ natur gennem mange år, men vores måde at forvalte naturen på, både i den private have og på offentlige arealer, har fået store konsekvenser for planter og dyr, som lige så stille forsvinder. Hvis vi skal redde de truede arter fra at uddø, skal vi gøre noget nu, og så må vi justere vores syn på, hvordan naturen skal se ud. Det glæder jeg mig rigtig meget til at se blive foldet ud i Stevns.

Gør din have til et ’hotspot’

Stevns Kommune råder ikke over de største arealer i Stevns Kommune. Det gør private ejere, og derfor bliver resultatet bedre, hvis alle løfter lidt.

stevnsskaberliv.dk er inspiration til, hvordan der kan skabes biodiversitet derhjemme – herunder hvilke planter, der er gode at have.

På stevnsskaberliv.dk er desuden et oversigtskort: ’Hotspot for biodiversitet’, hvor man kan finde de steder, hvor der kommer mere vild natur. Og her kan man registrere sin egen have med et ’prik’ på kortet, hvis man selv skaber vild natur derhjemme.

Det gør Stevns Kommune

Udover stevnsskaberliv.dk, der ligger som en underside på kommunens hjemmeside stevns.dk, har Stevns Kommune udpeget 16 procent af kommunens grønne arealer, som nu skal omlægges til mere vild natur inden for ét år.

Herudover har kommunen fokus på græsarealer, vejrabatter og bede, som med tiden skal blive mere ’vilde’.

Stevns Kommune samarbejder herudover med projektet ’Vild Med Vilje’ samt partnerne under Stevns Klint Verdensarv.

Ydermere har kommunen foreløbigt lagt fem arrangementer i kalenderen, der alle har fokus på biodiversiteten og som afholdes fem forskellige steder i kommunen. Se steder og datoer nedenfor.
rmh

Bioblitz og Frøbomber

Stevns Kommune afholder 5 arrangementer i forsommeren 2021, hvor man kan være med til at undersøge biodiversiteten og klogere på, hvordan der skabes flere og bedre levesteder for planter og dyr.

Dato og sted for de fem arrangementer:

 • Søndag den 23. maj kl. 10-12 i Solgårdsparken
 • Torsdag den 27. maj kl. 15-17 i Boesdal Kalkbrud
 • Lørdag den 5. juni kl. 10-12 i Strøby v. Kirkestien
 • Torsdag den 10. juni kl. 15-17 på Flagbanken
 • Torsdag den 17. juni kl. 15-17 i Hårlev Byskov

Program for arrangementerne:

 • Velkomst, program for dagen og præsentation af Stevns skaber liv
 • Præsentation af aktiviteterne Bioblitz og Frøbomber
 • Aktiviteterne Bioblitz og Frøbomber
 • Samling ved området, resultater, videre dialog og afrunding

Det praktiske:

 • Det er gratis at deltage
 • Tilmelding er nødvendigt
 • Sundhedsmyndighedernes gældende anbefalinger og retningslinjer ift. corona følges

Skriv en kommentar