(Last Updated On: 28. juli 2021)

Sundhed- og Omsorgsforvaltningen i Stevns sender nødråb efter ledige hænder her og nu

 

Feriemånederne juli-august er årsagen til at Stevns Kommune mangler sosu’er som Camilla Wandall. (Arkivfoto: Klaus Slavensky)

Stevns: Mange kommuner i hele landet har svært ved at skaffe ferieafløsere og vikarer i hjemmeplejen og til plejecentre.
Det er også tilfældet i Stevns Kommune.

»En svær opgave«

Ifølge DR oplever FOA, at det specielt er vanskeligt at få fat i unge ferieafløsere, som får højere løn som PCR-podere i regionerne.
Flere kommuner bekræfter over for DR, at de også mangler afløsere til sommerferien.
– Det er et kæmpe problem, for det betyder, at kommunerne enten skal skære ned på den kvalitet, man leverer til borgerne, eller at man skal sige til medarbejdere, at de ikke kan få sommerferie eller skal arbejde ekstra, siger Torben Klitmøller Hollmann, sektorchef i social- og sundhedssektoren i FOA til DR.
Hver sommer rekrutterer Stevns Kommune vikarer og ferieafløsere til de mest ferieramte uger i juli og august. Det er typisk ikke en let opgave, men ligesom hos flere andre kommuner, så er det særlig svært at rekruttere i år. Ralf Klitgaard Jensen, direktør i Stevns Kommune fortæller:
– Vi kan se, at vores egne timelønnede vikarer i højere grad får fast arbejde andre steder, da der i øjeblikket er mange ledige stillinger rundt omkring. Derudover så har mange af de vikarer, vi plejer at få via vikarbureauer, i år fået arbejde på test- og vaccinecentrene. Det gør, at vi kommer til at mangle personale den næste måneds tid, og det er vi naturligvis rigtig ærgerlige over, siger han.

Info til berørte borgere

Dorthe Kapler Holmboe, centerchef i Sundhed- og Omsorg, siger til Stevnsbladet, at der mangler mellem 14-20 procent af den normale bemanding, og at det er værst i hjemmeplejen. I personer drejer det sig dagligt om ca. 6 medarbejdere på plejecentrene og ca. 18 medarbejdere i hjemmeplejen i døgnet.
– Det kan være, at man ikke får gjort rent lige så ofte, at der er mindre tid til f.eks. rehabilitering, gå-ture, bad, sengeredning og lignende. Det er på ingen måde en ideel situation, men jeg ved, at medarbejderne gør deres bedste for fortsat at skabe en tryg hverdag for vores ældre. Samtidig håber vi også, at man vil give en ekstra hånd med, hvis man alligevel er på besøg hos sine nærmeste. Det kunne f.eks. være at tage affaldet med ud til skraldespanden, når man går derfra, forklarer hun.
Ralf Klitgaard Jensen oplyser, at de manglende hænder betyder, at det ikke vil være alle opgaver, som kan nås hver dag.
– Vi prioriterer pleje, omsorg og nærvær for de ældre højt, og ingen skal være i tvivl om, at de fortsat vil få hjælp til den basale pleje og omsorg hver dag. Men for en periode vil der desværre være opgaver, som vi kan blive nødt til at skrue ned på for at kunne nå de vigtigste, siger han.
Nogle borgere vil kunne mærke det på den måde, at der i en eller flere uger kan være noget, de ikke vil få hjælp til på samme måde, som de plejer. Det vil dog altid være en vurdering, som tager udgangspunkt i den enkelte borgers funktionsniveau, lyder det fra Ralf Klitgaard.
De borgere, som kan blive berørt, har modtaget eller modtager i dag eller i morgen et brev, så de er orienteret omkring situationen og ved, hvem de kan kontakte, hvis de får behov for det.

Frivillig eller ferieafløser?

Stevns Kommune arbejder for øjeblikket på at få frivillige til at komme og hjælpe med hverdagsaktiviteter på plejecentrene.
Det kan f.eks. være at gå ture, spille kort, dække bord og eller lignende. Har man lyst til at være frivillig, så kan man kontakte afsnitsleder Maj-Britt Toft på majbritt@stevns.dk
Derudover arbejder Stevns Kommune fortsat med at rekruttere nyt personale. Og hvis er uddannet inden for pleje og omsorg og gerne vil være ferieafløser, så hører Stevns Kommune også meget gerne fra interesserede, som kan skrive til Maj-Britt Toft på ovenstående mail, lyder det i appellen fra Stevns Kommune.

sky

Skriv en kommentar