(Last Updated On: 15. oktober 2021)


Stevns Kommune har opgraderet beskyttelse og indtil nu undgået brud på it-sikkerheden

Kommunaldirektør Henrik Nielsen: Stevns Kommune har hidtil undgået it-kriminalitet.
(Foto: Klaus Slavensky)
Stevns: Mange danske kommuner oplever stadig flere forsøg på cyberangreb, hvor hackere forsøger at udnytte sårbarheder til at bryde ind i kommunale mailkonti og it-systemer.
 Det viser en rundspørge fra DR, som 71 it-chefer i kommunerne har besvaret.

IT-kriminalitet

Tre ud af fire af kommunerne i rundspørgen oplever, at antallet af forsøg på cyberangreb er steget gennem de seneste fem år, og 47 af de 54 kommuner, som har svaret på rundspørgen, oplevet et brud på it-sikkerheden i 2016.
Typisk er kommunerne udsat for et såkaldt ransomware-angreb, et afpresningsangreb der låser filerne på kommunens netværk og først åbnes igen, når it-kriminelle får udbetalt en løsesum, oplyser DR.

Kurser i sikkerhed

Stevnsbladet har spurgt kommunaldirektør Henrik Nielsen, om hvordan Stevns Kommune tackler mulige angreb med sikkerhedssystemer.
 – Stevns Kommune prioriterer IT-sikkerhed højt og arbejder konstant på at sikre os bedst muligt. Ikke bare mod hackere, men også mod datatab, driftsforstyrrelser og så videre, oplyser Henrik Nielsen og uddyber:
 – Som eksempel herpå har vi for nylig opgraderet firewalls og andre tekniske forhold. Vi har også skærpet vores krav til adgangskoderne. I løbet af de kommende måneder vil vi, i lighed med tidligere, gennemføre interne kampagner med obligatoriske kurser for alle medarbejdere om IT-sikkerhed, GDPR mv. (EU’s persondataforordning/Red.) I lighed med de fleste andre kommuner og øvrige virksomheder og organisationer oplever vi rutinemæssigt daglige forsøg på indtrængen via portscanninger, phishingmail osv. Men indtil videre har vi undgået at hackere trængte ind. En fortsat opretholdelse af tilstrækkelig IT-sikkerhed kræver konstant bevågenhed, løbende investeringer og tilbagevendende kampagner i organisationen, lyder det fra kommunaldirektøren.

Har afsat midler

”Løbende investeringer, siger du, betyder det, at I har lavet decideret budget for it-sikkerhed, som bl.a. DK Cert og andre sikkerhedseksperter anbefaler?”
 – Vi har i kommunens budget afsatte midler til drift af kommunens IT-platform. Udover at dække udgifter til licenser etc., er der indenfor det afsatte budget også mulighed for at prioritere midler til løbende investeringer, som er nødvendige for at sikre en stabil IT-platform, forklarer Henrik Nielsen.
 Ifølge DR har kun et fåtal af kommunerne svaret, at de har et decideret budget for it-sikkerhed. Typisk er it-sikkerheden lagt sammen med det generelle it-budget.
sky

Skriv en kommentar