(Last Updated On: 24. februar 2020)

Stevns kommune har sat en folkeindsamling i gang.

Stevns Kommune beder ikke folk, som har huse af kridtsten, om at rive dem ned, men hvis man alligevel skal, så kan de bruges til det kommende besøgscenter i Boesdal.

Besøgscenter: Kridtsten fra Stevns Klint er i så høj kurs, at Stevns Kommune er på jagt efter alle de sten, som kan fås.

Men sluk blot julelysene i øjnene, for der ligger ikke en formue gemt i en attraktiv kridtstenshandel med rådhuset, der er derimod tale om en folkeindsamling.

De originale sten

I løbet af 2020 skal Fonden Stevns Klint Besøgscenter i gang med at bygge det nye besøgscenter for verdensarven, og en del af byggeriet skulle gerne være med originale kridtsten fra Stevns Klint.

Derfor opfordrer Stevns Kommune nu til at donere sten til byggeriet.

Det er Praksis Arkitekter, som skal opføre besøgscentret på vegne af Fonden Stevns Klint Besøgscenter, og de har et stort ønske om at bruge de ’rigtige’, originale kridtsten, som er skåret ud af klinten.

Skal bruge mange sten

Man må ikke skære nye sten, og derfor er Praksis Arkitekter afhængige af, at hjælpsomme borgere donerer deres kridtsten fra bygninger, der står til at blive revet ned.

– Vi skal bruge ganske mange sten, og derfor håber vi, at der er stevnsboere, som ser en værdi i at give deres kridtsten fra bygninger, der alligevel skal rives ned, tilbage til verdensarven, fortæller Birgitte J.T.K. Nielsen, som er centerchef i Teknik & Miljø.

– Vi har en meget klar ambition om at udvikle hele verdensarvsområdet, herunder besøgscentret, på en bæredygtig måde. Derfor giver det utrolig god mening til selve bygningen, at genbruge kridtsten fra præcis det helt særlige område i verden, vi skal formidle i besøgscentret, siger hun.

Mangler over 3.000 sten

Stevns Kommune anslår, at der skal bruge ca. 2.300 kridtsten, hvilket svarer til ca. 50 paller med sten.

Lige nu har kommunen samlet 10-12 paller med sten, så der er lang vej igen.

Det er kun sten fra beboelsesbygninger, som står for at skulle rives ned, der kan bruges. Det skyldes dels, at sten, som har ligget i bunker udenfor i lang tid ofte er for beskadigede, dels at sten fra lader og staldbygninger gennem tiden har ophobet for mange affaldsstoffer, dårlige lugte mv.

Bidrag til verdensarven

Hvor henvender jeg mig? tænker gavmilde stevnsborgere, der vil bidrage til det, som bliver hele Stevns’ fælleshus.

Hvis man har kridtsten, som man „gerne vil give tilbage til verdensarven”, som kommunens folk formulerer det, så skriv til birnie@stevns.dk for at aftale det nærmere forløb. – Indtil byggeriet går i gang, opbevarer vi stenene sikkert, så de ikke går til, lover Birgitte J.T.K. Nielsen.
sky

Skriv en kommentar