(Last Updated On: 25. marts 2022)

Højeruplund: På Kommunalbestyrelsens februarmøde stemte Nyt Stevns sammen med Radikale, SF og Enhedslisten imod Stevns Kommune høringssvar om vindmølleparken Aflandshage i Køge Bugt, fordi kommunen dermed lagde sig på en alt for negativ holdning til den grønne omstilling, som partierne fremførte i debatten.

– Hvis man lytter til de unge, vil de ikke høre på mere snak – nu skal der handles og investeres i klimaet. Det er vejen frem, når man har børn og børnebørn, mente Mogens Haugaard på Nyt Stevns’ generalforsamling. (Foto: Henrik Fisker)

Siden er krigen i Ukraine brudt ud, og den har kun bestyrket Mogens Haugaard i, at vindmølleparken bør opføres så hurtigt som muligt. I sin politiske redegørelse til generalforsamlingen i Nyt Stevns argumenterede han stærkt for en mere positiv holdning til planerne om høje vindmøller kun otte kilometer fra den stevnske kyst.

– Verden har ændret har sig rigtigt meget de seneste tre uger. Hvis vi skal være selvforsynende med energi og uafhængige af russisk gas om fem år, så er vi nødt til at træffe nogle alvorlige beslutninger og have mod til at gøre det. Visse kommunalpolitikere har åbenbart ikke r… i bukserne til at tage skridtet, sagde Mogens Haugaard.

Han så investeringer i klimaet som en helt nødvendig udvikling.

– Hvis man lytter til de unge, vil de ikke høre på mere snak – nu skal der handles. Det er vejen frem, når man har børn og børnebørn, mente han.

Afstanden til Sverige

Mogens Haugaards markering affødte blot en enkelt kommentar fra salen. En kvinde spurgte, om ikke vindmøllerne kunne rykkes 15 kilometer væk fra kysten, sådan som den nye lovgivning anviser.

– Problemet er, at der kun er 23 kilometer fra Stevns til Sverige. Hvis de skal 15 kilometer væk fra Stevns, kommer de danske møller ind i svensk territorialfarvand. Jeg ved godt, at det ikke er alle, der synes, at vindmøller er pæne – og slet ikke solvarmeanlæg – og at biogas lugter. Men det bliver et vilkår. Så lad nu være med at sætte flere projekter i stå – vi er nødt til at være med på den grønne omstilling, sagde han.

Prisen for forsvarsviljen

Torsdag og fredag i sidste uge deltog Mogens Haugaard i KL’s politiske topmøde i Aalborg, og han refererede, hvordan krigen i Ukraine havde spillet en stor rolle i debatten.

– Når samfundet skal finde 18 milliarder ekstra til forsvaret, så kommer det til at sætte rammerne for den kommunale service. Lige nu modtager vi de tilstrømmende ukrainske flygtninge med åbne arme, og det skal vi også. Men vi ved ikke, hvor mange der kommer, og hvor længe de bliver. Men vi ved, at de skal have arbejdstilladelse, pasning og skolegang. Det kommer til at påvirke kommunernes økonomi i de kommende år, sagde Mogens Haugaard, der selv har åbnet sit hjem for en enlig, ukrainsk mor med to børn.
hfi

Skriv en kommentar