(Last Updated On: 2. marts 2021)

Erhvervsmand ser hellere et hotel i Højerup

Af Klaus Slavensky

Kulturhus: For kort tid siden stod det lukkede, og skimmelsvampramte, Stevns Museum i Højerup til nedrivning, men så blev det købt af Selskabet Højeruplund, der bekostede et nyt tag.
Og nu bejles der til den folkekære bygning fra flere sider.

Fra venstre Michael Løvendal Kruse, Uffe Jonas og Vera Rahbek, som er en del af den initiativgruppe, der ønsker et kulturhus i det lukkede Stevns Museum. (Foto: Klaus Slavensky)

Opsend drømmeballoner

Stevns Museum, som er bygget i Trelleborg-stil, blev åbnet i 1958 og ligger i Højeruplund, vis-a-vis den gamle kirke ved Stevns Klint.

I 2018 blev det lukket bl.a. på grund af skimmelsvamp og den lokalhistoriske samling er overført til Østsjællands Museum i Faxe.

Men nu lancerer en gruppe kunstnere og kulturaktører visionen om at skabe et kulturhus på stedet.

– Bygningen indeholder et stort smukt rum med en enestående god akustik, og supergodt at optræde i. Så derfor har vi lavet et idéudkast og inviterer kulturfolk til at udvikle og opsende drømmeballoner om et kulturhus på Stevns, siger en af initiativtagerne, forfatter og sanger Uffe Jonas.

– Rummet er som en koncertsal, og der er også en historie omkring stedet. Det kunne blive et ankerpunkt for levende kultur, argumenterer han.

Hotel eller kultur eller …

Uffe Jonas har sammen med bl.a. sin kone, kunstneren Vera Rahbek og den lokale naturfredningsformand Michael Løvendal Kruse sat pressen stævne for at fortælle om det kulturhus, som de synes mangler på Stevns.

– Sidste år lavede en række stevnske kunstnere en udstilling med kunsthåndværk og grafik, og Jonas optrådte med hans Grundtvigsange, og her fandt vi ud af, at stedet kunne blive en ny kulturattraktion, som kan supplere og stimulere den turisme, selskabs- og mødeaktivitet, som i forvejen udfolder sig på området, siger Vera Rahbek.

– Et kultur-, udstillings- og koncerthus ville passe perfekt til Selskabets almennyttige formål, og kunne tiltrække både lokale og turister fra ind- og udland i respekt for stedets egenart og i fin synergi med traktørstedet, påpeger Uffe Jonas, og berører dermed både ejeren, Selskabet Højeruplund og en anden aktør, nemlig Traktørstedet, som drives af Karl Peter Andersen, der ønsker at omdanne det gamle museum til overnatningsmuligheder for turister.

Kulturelt knudepunkt

Michael Løvendal Kruse, som også sidder i Borgerforeningen Højerups bestyrelse indskyder, at det er svært at se hoteldrift i Selskabets fundats.

– Stevns Museum er bygget som et folkeligt projekt. Derfor bør man udvise pietetshensyn og forsøge at bevare bygningen. Den og Højerup kan noget særligt. Her er KerneStevns, og man bør ikke ændre ånden radikalt som f.eks. med et hotelprojekt, siger han.

Uffe Jonas vender tilbage til det at skabe et kulturelt knudepunkt:

– Det ville kunne blive et helt nyt kraftcenter, hvor også mange nytilflyttede, udøvende og skabende kunstnere kan udfolde sig i kendte og nye formater: festivaler, opera, jazzkoncerter, verdensmusik, folkemusik, skuespil, danseforestillinger, udstillinger, med mere. Bygningen ville således kunne understøtte såvel den professionelle som den amatørbårne kulturscene. Og sideløbende kan der være skiftende udstillinger, større møder, konferencer, lyder det fra Uffe Jonas.

Stevns på landkortet

Det ambitiøse projekt bliver rammen om et idémøde i løbet af foråret, hvor alle kulturforeninger, interessenter og alle interesserede kan videreudvikle på visionen om et kraftcenter for kultur.

– I Højeruplund går historie, natur og kultur op i en højere enhed, understreger Michael Løvendal Kruse.

– Et ambitiøst projekt som dette vil kunne opnå fondsstøtte fra flere sider, da der er stor interesse i at klinten, landskabet og kulturarven bliver gjort tilgængelig for almenheden, og markedsført i forbindelse med udnævnelsen til verdensarv. UNESCO-udnævnelsen stiller i sig selv klare og utvetydige krav om et styrket kulturliv og direkte inddragelse af lokalbefolkningen, fremhæver Uffe Jonas.

– Effekten ville kort sagt blive selvforstærkende. Stevns ville for alvor komme på landkortet, siger Vera Rahbek.

Skriv en kommentar