(Last Updated On: 7. juni 2016)

Tidligt søndag morgen skete et større stenskred ved Stevns Klint, hvor to lokale lystfiskere netop var passeret forbi. Stevns kommune har stor fokus på sikkerheden langs klinten og opfordrer alle besøgende til at følge sikkerhedsanvisningerne

11msb rmhKlinteskred

Skreddet skete ved Kirkevigs nordlige ende. Fotoet er taget fra trappen ved den gamle kirke i Højerup. (Foto: Rikke Michael Hansen)

HØJERUP: Jess Larsen fra Stevns Lystfiskerforening var tidlig søndag morgen sammen med en kammerat på vej hjem fra en fisketur, da dele af klinten kl. 5.08 styrtede i havet.

– Vi oplevede skreddet på nærmeste hold. Vi havde fisket hele natten ved fyret, var på vej hjem og skulle lige fiske bugten af, inden det gik mod trappen. Et kæmpe brag lyder og cirka ti meter fra os falder et kæmpe stykke af klinten ned på stranden. Sten og støv flyver rundt, og så bliver der helt stille. Kun et øjeblik før havde vi passeret stedet – så kan man godt føle sig heldig, fortæller Jess Larsen til Stevnsbladet.

Skreddet fandt sted i den nordlige ende af Kirkevig, lige ved siden af et ældre skred. Den 2. juli sidste år var der også et større stenskred på Stevns Klint, hvor stykker af klinten røg i havet.

Kommunen samarbejder med GEUS

– Vi tager sikkerheden yderst alvorligt og overvåger løbende klinten for at sætte forskellige forebyggende, sikkerhedsmæssige foranstaltninger i værk, siger Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder i Stevns kommune.

Hun oplyser, at der bl.a. er indgået et permanent samarbejde med GEUS (Geologisk Undersøgelse) om geologisk overvågning af klinten.

– GEUS skal foretage en grundig inspektion af hele klinten i år. Der skal foretages overflyvninger hvert femte år suppleret med akutte inspektioner, hvis påkrævet. GEUS har allerede været på to inspektioner i Højerup i år, hvilket har ført til, at vi, altså Stevns Kommune og USK i samråd med Selskabet Højeruplund, i disse dage er ved at sætte fodhegn op udvalgte steder i Højerup oppe på klintekanten. Det gør vi for at gøre opmærksom på, at man skal udvise agtpågivenhed og blive bag hegnet, siger Tine Jensen.

På stranden nedenfor Højerup, henholdsvis nord på ved Kirkevigs begyndelse og cirka 100 meter syd for trappen, er der opsat to permanente skilte med advarsel om livsfare pga. højrisiko for skred.

– Langt de fleste besøgende er fornuftige mennesker, der er påpasselige og opfører sig i overensstemmelse med anvisningerne på skilte og i foldere. Det vil vi gerne opfordre alle til at blive ved med. Klinten er foranderlig, men det er også en væsentlig årsag til, at den er verdensarv og spændende at studere. Tager man de rette forholdsregler, kan man få en fantastisk tur på en god og sikker måde, slutter Tine Jensen.

rmh

 

Skriv en kommentar