(Last Updated On: 11. august 2020)

FØR: I flere uger stod den ene af Stevns’ ladestandere pakket ind i sorte affaldssække. (Foto: Klaus Slavensky)

Flere ladestandere til el-biler på vej

 

Stevns: Store Heddinges eneste ladestander til el-biler har været ude af funktion i flere uger.

Det er firmaet Clever, som står for service, men SEAS-NVE som skal fikse fejl, så selv om Clever er ejet af SEAS har der hverken været strøm gennem ladestanderen eller mellem de to firmaer, men nu skulle de begge endelig være kommet i stødet, og standeren er meldt klar til brug.

Anlæg fra 2022

Den fejlmeldte ladestander står på Nytorv i Store Heddinge, og der er en tilsvarende ved Sundheds- og Frivillighedscenter i Hårlev, som er offentlig tilgængelig 24 timer i døgnet.

EFTER: I sidste uge kom en mand med en skruetrækker, og vupsi, ladestanderen var tilbage i funktion. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Disse to ladestandere er for tiden de eneste kommunale på hele Stevns, men Klinten Hotel og Konference i Rødvig har to ladestandere opsat på deres parkeringsplads, og de må gerne benyttes af andre end hotellets gæster.

Men i foråret kom der en ny bekendtgørelse fra Transport- og boligministeriet om at der frem mod 2025 skal opstilles langt flere ladestandere til elbiler ved ejendomme og arbejdspladser.

Derfor vil Center for Teknik & Miljø i Stevns Kommune i løbet af 2020 og staten af 2021 udarbejde et anlægsønske til budget 2022.

Fremadrettet vil etablering af ladestandere til el-biler indgå i de kommunale anlægs-byggeprojekter, fortæller centerchef Birgitte J.T.K. Nielsen.

– Der vil komme et tocifret antal ladestandere på Stevns. Bekendtgørelsens formuleringer er generelt opdelt efter bygninger, der anvendes til beboelse og bygninger der har anden anvendelse end beboelse – eksempelvis haller, institutioner etc., forklarer hun.

Omfattende planer

I følge ministeriets bekendtgørelse skal nyopførte bygninger med mere end 10 p-pladser gøres klar til ladestandere til el- og hybridbiler.

Ved bygninger der ikke anvendes til beboelse skal der installeres mindst én ladestander. Hertil skal der på mindst hver femte p-plads forberedes til ladestandere.

Eksisterende bygninger med mindst 20 p-pladser, og som ikke er til beboelse, skal som minimum opføre én ladestander.

Hvis en beboelsesejendom efter ombygning får mere end 10 p-pladser, skal der forberedes til ladestandere på alle pladser.

Er ejendommen ikke til beboelse, skal der installeres mindst én ladestander og klargøres til standere på hver femte p-plads.

Fremadrettet vil det derfor fremgå at lokalplaner af der skal etableres ladestandere i henhold til bekendtgørelsen, besluttede Stevns Kommunes Plan, Miljø og Teknik den 9. juni i år.

Men el-bilejere på Stevns får først optimale opladevilkår i 2022, og det er helt i ministeriets ånd.
sky

Skriv en kommentar