(Last Updated On: 3. februar 2014)

Af Michael Falkendorf
Lindevænget, Klippinge

”Hastigheden skal ned ved Strøby”, lyder overskriften på forsiden af Stevnsbladet, uge 3. Det viser sig heldigvis nede i teksten, at det er i Strøby – og ikke ved -, man gerne vil have, at bilisterne sætter farten ned. Rimeligt nok, men det hører med til historien, at en del af de selvsamme bilister, der kører for hurtigt gennem byerne, til tider også holder af at sinke trafikken på landevejen ved at køre 70 km/t eller langsommere.
Disse »sjafutter« er øjensynligt intetanende om, at der bør køres 80km/t på en landevej, medmindre forholdene og skiltning påbyder noget andet (fx tåge, vejarbejde, sne), og de får derfor samlet en lang kø efter sig. Det kan selvfølgelig også være, at de kører langsomt for at chikanere, for der sker nogle gange noget mærkeligt med ellers venlige og sociale mennesker, når de sætter sig ind i en bil.
Mellem Klippinge og Køge er der ikke mange muligheder for at overhale, og da jeg kører turen hver dag, har jeg også set nogle temmelig hasarderede overhalinger over dobbelte spærrelinier tydeligt forårsagede af irritation over en »sjafut«. Det er jo ikke godt at vide, hvad der foregår i hovedet på disse langsomme bilister, som vel at mærke ofte modsat kører for hurtigt igennem småbyer som bl.a. Strøby.
Derudover er der en del gamle, der kører rundt med nedsat syn, hørelse og reaktionsevne. De ved muligvis godt selv, at det med bilen er en dårlig ide, men det er jo immervæk den nemmeste måde at komme rundt på – og det går jo nok. Det kan vise sig at være farligt, selvom nogle politikere forsøger at fiske stemmer på, at vi er friske længere, og derfor heller ikke skal til lægetjek fra vi bliver 70 for at køre bil.
Jeg tror, at enhver bilist kender følelsen af at have været uopmærksom og have kørt nogle sekunder med hovedet under armen eller over længere tid have haft opmærksomheden andetsteds og bare kørt på rygraden eller fulgt bilen foran; det er bare ikke godt nok. Men det plejer jo heldigvis at gå godt, når vi tænder for radioen, vælger musik, telefonen ringer, tænker over kærligheden, regningerne, jobbet osv. De fleste trafikulykker sker på landeveje på grund af uopmærksomhed. Det er ikke farten, der slår os ihjel. Det er dårlige bilister. Så hvis man er nervøs ved at køre 80 km/t på en landevej og har svært ved at fokusere på at køre bil, skulle man nok sætte sig over på passagersædet.

Skriv en kommentar